Blog

Kik laknak a rovarhotelben? Hogyan válassz rovarhotelt kertedbe?

Évi
Évi
2023.11.12 17:57
Kik laknak a rovarhotelben? Hogyan válassz rovarhotelt kertedbe?

Ha szeretnéd megtudni mikor, milyen típusú rovarhotel az ideális, és hogy melyik rovar miért lesz hasznos társad a kertészkedés és a szabadtéri elfoglaltságok során, olvass tovább!

MIKOR, HOVÁ ÉS HOGYAN HELYEZD KI A ROVARSZÁLLÁST? ÍGY KEDVEZZ A ROVARHOTEL LAKÓINAK!

A rovarszállók amellett, hogy igen hasznosak, játékosan díszítik kertünket, erkélyünket, teraszunkat. Ha tekintettel szeretnél lenni a rovarok, bogarak egyre csökkenő életterére, és szeretnél segíteni ezeknek a hasznos állatoknak, ismerd meg a különböző rovarhoteleket, és válassz egyet te is!

  • A magányos méhek számára legkésőbb tél végén érdemes kihelyezni az üreges, hosszúkás botokat, bambuszt, fűféléket tartalmazó méhecske hotelt. Már tél végén feltűnhetnek ugyanis lakókörnyezetben a méhek, és ha meglátják a kifejezetten számukra készült bölcsőodút a rovarhotelben, biztos lehetsz benne, hogy visszatérnek. A méhecskeszálló ideális helye a kert kevésbé forgalmas zuga, esetleg magasan az erkély felett.
  • A pillangók és a katicák a hidegebb idő beálltával, legkésőbb ősz közepe táján hibernálódnak, ők is nagyon fognak örülni, ha védelmet találnak kertedbe. Ha a függőleges vagy vízszintes, hosszúkás bejárattal ellátott rovarszállás már tavasszal a helyére kerül, abból baj nem lehet! A lepkehotel lakóiban viszont akkor gyönyörködhetsz igazán, ha a rovarszálló egy naposabb, de azért védett helyre kerül.
  • Gondoskodj róla, hogy a hotel ne ázzon be sem felülről, sem alulról: legjobb, ha felakasztod valahová úgy, hogy egy hevesebb vihar se tudjon kárt okozni a rovarhotelben.
  • Ne felejts el itatótálat és cukrot tartalmazó, édes gyümölcsöket is elhelyezni vendégeid számára. 
  • Ha már magadhoz csalogattad új barátaidat, vigyázz rájuk, és használj természetes növényvédőszereket!
MILYEN ROVAROKAT CSALOGAT A KERTEDBE A ROVARSZÁLLÁS? HOGYAN SEGÍTENEK NEKED IS EZEK A SZORGOS KIS ÉLŐLÉNYEK?

A rovarhotel állandó vagy ideiglenes lakói között több olyan is van, ami hasznunkra lehet veteményesünk, gyümölcsösünk karbantartásában, balkonládánk, virágágyásunk szépségének megőrzésében.

  • A katicabogarak kedvenc vacsorája például a rózsákon tanyázó levéltetű.
  • A méhek és a pillangók a beporzásban fognak segíteni. Azzal, hogy virágról-virágra repdesnek, gondoskodnak a bőséges termésről.
  • Olyan szállóvendégek is érkezhetnek, melyek elhullott élőlényekkel táplálkoznak, és e fontos szerves anyagot tápanyag formájában juttatják vissza a földbe – növényeid legnagyobb örömére. Ilyen többek között a darázs és a pinceászka (pincebogár). 
ROVARHOTELEK, PILLANGÓ HÁZAK ÉS MÉHECSKE HÁZAK

Bemutatjuk a legfontosabb rovarhotel típusokat a bejárati nyílás szerint csoportosítva. Azt is megtudhatod, melyik, milyen rovarokat vonz, és hol segítenek neked a színes virágoskert és a bőségesen termő veteményes, gyümölcsös karbantartásában! Valamennyi bemutatott rovarszállást megvásárolhatod webshopunk kínálatában is!

MÉHECSKE HÁZAK

Amellett, hogy mutatósak ezek a méhecske szállók, annyira hasznosak is. A méhecske ház tetejéről lefolyik az esővíz, így az időjárás nem tesz kárt sem a lakókban, sem a bambusz növényszárakban megbúvó csöppségekben. Ebben a házban ugyanis nemcsak elrejtőzhetnek az ún. magányos méhek, de ideális rovarbölcsőde is számukra a hosszúkás, szűk odú.

PILLANGÓ HÁZAK

Ha a pillangókat szeretnéd a kertbe csalogatni, akkor ezeket a típusú pillangó házakat keresd. A pillangók összecsukott szárnyaikkal ezeken a hosszúkás bejáratokon keresztül tudnak bejutni a rovarhotel belsejébe. A sátortetőnek köszönhetően a pillangók kényelmes lakosztályát rejtő lepkehotel megvédi lakóit a szitáló esőben vagy a legnagyobb viharban is.

TÖBB BEJÁRATÚ ROVARHOTELEK

Ha a rovarhotel többféle lakóodút, bejáratot is tartalmaz, máris tettél valamit a biodiverzitásért, ugyanis így többféle faj is birtokba veheti a lakószobákat. Ez a hotel a függőleges bejáratoknak köszönhetően pillangók, zöldfátyolkák, katicák és fülbemászók titkos kis helye lesz, a hengeres odúkban pedig a magányos méhek fognak menedékre lelni. A hátulján lévő furatnak köszönhetően különösebb barkácsolás nélkül felakaszthatod egy szögre egy szélvédett helyen vagy erkélyeden. Egyes termék még tisztító kefét is tartalmaz, így a hosszúkás járatokat tisztán tarthatod – természetesen csak akkor vesd be, ha már kirepültek az óvodáskorú méhek a bölcsőből!

1. termék. Ez a 29 cm magas rovarhotel a kecses lepkéket, zöldfátyolkákat, a katicabogarakat, fülbemászókat és a magányos méheket látja vendégül. A különböző rovarok, főleg a katicák és a pillangók nagyon szívesen töltik hibernálódási idejüket ilyen lepkehotel védelmében. Ez a rovarhotel is a környezetre ártalmatlan, természetbarát anyagokból épült, ajtaja nyitható, és a csomagban található kefével tisztítható. 2. termék. Ez a típusú rovarhotel igazán nagynak mondható méretének köszönhetően (32,8 cm magas) már tényleg rengeteg rovarnak nyújt szállást különböző méretű, formájú lakosztályaival és a vendégekre szabott bejárati nyílásokkal. Webshopunkban megtalálod XL méretben (3. termék) is, de ettől még nagyobbat is választhatsz, akár egy 48 cm magasságú rovarhotelt (4. termék). Helyezd az ablakpárkányra, az erkélyre, az eresz alá, és ne felejts el gondoskodni egy székről is a közelben, hogy kényelmesen megfigyeld a zümmögő-döngicsélő méheket, a pettyes kis katicákat és a többi szebbnél szebb szárnyas rovart!

Számtalan rovarhotelt mutattunk be cikksorozatunkban, célunk az volt, hogy megismertessük ezeknek a termékeknek a hasznosságát, és hogy a környezetünk megóvása érdekében mindenkit buzdítsunk a rovarok védelmére és segítésére.

Tekintsd meg milyen további állatok élhetnek velünk a kertjeinkben!

Tudtad? Nem minden beporzó méh él kaptárakban! Ha a méhekről van szó, általában a kaptárban élő méhrajokra, a méhkirálynőre és a mézre gondolunk. Pedig a legtöbb méhfaj ún. magányos méh: minden nőstény maga építi fészkét, nem élnek rajokban, és nincsenek dolgozóméhek. Éppen ezért fontos, hogy az őket is segítsük a szállás megtalálásban. Olvasd el előző cikkünkben, hogy miért olyan fontos a méhek védelme és segítése!    

Otthont formálunk •  Elmerülünk a designban  •  Szeretjük az egyediséget  •  Életet viszünk a kertbe


Fedezd fel a Kert és Otthon színes termékpalettáját öntöttvas, kert, lakberendezés, dekorációk és gyerek termékek világában! Varázsold el Te is magadat és szeretteidet öntöttvas kolompokkal, dekoratív lábtörlőkkel és egyéb öntöttvas kiegészítőinkkel! Az örömteli hangulat megteremtése a családnak most végtelenül egyszerű lehet kerti partik, piknikek, családi események tökéletes kivitelezésével, tűzrakóink, teraszfűtéseink, és egyéb grill eszközeink segítségével. Ugye te is szeretnél gondoskodni a környezetünkről? Mi sem egyszerűbb, mint kihelyezni a kertedbe néhány madáretetőt, madárházat valamint rovarhotelt. Gondozd és csinosítsd kerted minőségi, öko kerti eszközeinkkel! Az impozáns beltereidet stílusos virágtartó állvány, igényes lakástextil és különféle dekorációs elemek kiegészítésével tudod még hangulatosabbá tenni. Ha már csak a konyhád várakozik egy különleges átalakításra, bármely egyedi konyhai kiegészítőnkkel ez könnyen sikerülhet. Merülj el velünk a színvonalas holland kert- és lakáskiegészítők világában! Válogass sok ezer termékeink közül!