Blog

Rovarhotel – a bőségesen termő, tarkán virágzó kert titka

Évi
Évi
2023.10.29 06:55
Rovarhotel – a bőségesen termő, tarkán virágzó kert titka

Tudd meg, hogyan segíthetsz a szorgos méheknek és rovaroknak rovarházzal. Milyen az ideális rovarszálló és hogyan lesz igazán csodás a kerted!

ÍGY TEHETSZ A BOLYGÓÉRT ÉS KERTEDÉRT ROVARHOTEL KIHELYEZÉSÉVEL

A bundás kis méhecskék akár már a február végi enyhébb időjáráskor, de az egyre emelkedő hőmérséklet hatására mindig sűrűbben jelennek meg a kertekben és a zöldövezetekben. Ahogy egyre több a napsütés, ők is elindulnak, keresik a virágokat és feltérképezik a lakóbölcsőként funkcionáló rovarhotelek számát. Mindenképpen gondoskodnunk kell kertünk szárnyas ki lakóinak szállásáról

Ha szeretnéd te is bebiztosítani a bőséges termést és a tarka virágok pompáját szűkebb vagy tágabb lakókörnyezetedben, érdemes kertedbe vagy a balkonodra csalogatni ezeket a dolgos-szorgos, zümmögő kis élőlényeket egy kedves és mutatós rovarszállás kihelyezésével!

TUDTAD? NEM MINDEN BEPORZÓ MÉH ÉL KAPTÁRAKBAN, NEKIK PONT IDEÁLIS EGY ROVARHOTEL

Ha a méhekről van szó, általában a kaptárban élő méhrajokra, a méhkirálynőre és a mézre gondolunk, pedig a legtöbb méhfaj ún. magányos méh. Minden nőstény maga építi fészkét, nem élnek rajokban, és nincsenek dolgozóméhek. Nem termelnek mézet sem – mégis ugyanolyan fontos beporzói kertünknek, mint méztermelő társaik. 

 

 

Sok magányos méhfaj kizárólagosan egy-egy növény pollenjének begyűjtésére szakosodott. Ezt felismerve a növények is specializálódtak egy-egy méhfajra, tehát fontos, hogy ezeket a méheket különös figyelemmel védjük, óvjuk – egy rovarhotel pont megfelelő lesz!

ROVARHOTEL: A MAGÁNYOS MÉHEK ÉS A TARKA SZÉPSÉGEK OTTHONA

Ezek a magányosan élő fajok általában egyénileg készítik el a szaporodáshoz is szükséges fészkeket a föld alatt vagy gallyak közt, de néhány méhfaj kedveli a társaságot. A magányos darazsak, a szelíd méhecskécskék jó eséllyel költöznek be a kert kevésbé mozgalmas részén elhelyezett rovarszállóba. Leginkább a 0,2 – 1 cm hosszúságú cső alakú hotelszobákat kedvelik. A kerti rovarhotel nádszálai, a lyukas növényszárak, furatok tökéletesen fognak funkcionálni mesterséges bölcsőkamraként.  Nézd meg méhecske házainkat és ha már te is egy igazi méhecske rajongó lettél lesd meg a szebbnél szebb és praktikus méhecske kiegészítőinket, dekorációinkat is.

Kisebb méretű rovarhotelben a csíkos kis méhecskék mellett több fajt is vendégül láthatsz. Nagyon jól bevonhatod a gyerekeket is a környezet megóvásába, hiszen egy kifesthető rovathotellel ők maguk festhetik ki saját rovarszállásukat.  Ehhez a termékhez környezetbarát festék és ecsetet is jár.  

MILYEN AZ IDEÁLIS ROVARSZÁLLÓ?

Egy jó rovarszálló nemcsak méhecskehotel lehet! A méhek mellett nagyon fontos szerep jut a beporzásban és a kártevők távoltartásában a többi rovarnak, bogárnak, pl. a pettyes kis katicabogárnak is.

Bármelyiküket is szeretnéd kertedben vendégül látni, az első és legfontosabb, hogy a rovarhotel megfelelő védelmet nyújtson számukra az eső, a szél, és a többi ragadozó rovar ellen. Az sem hátrány, ha több szezont is kibír: érdemes strapabíró, függesztővel ellátod rovarszállást választani. A takarításról a rovarok többsége maga gondoskodik: évről-évre kitakarítják a megszokott bölcsőkamráikat. Nézd meg rovarszállásainkat!

Ha ügyesen választasz rovarhotelt, akkor a rovarszállás a levéltetvek és az atkák ősi ellenségeinek, a katicabogárnak és a törékeny zöldfátyolkának is menedéket valamint remek telelőhelyet fog nyújtani! Hiszed vagy nem, de a zöldfátyolkák valamiért imádják a pirosra festett ajtókat! Ha ilyen rovarszállás kerül az erkélyre vagy a kertbe, biztosan számíthatsz a katicabogarak, fátyolkák és a tarka pillangók látogatására szeptembertől április végéig.

Apró gesztusnak tűnhet, pedig ha a te balkonodat, nyitott teraszodat, kertedet is színesíti egy rovarhotel, máris rengeteget tettél e kis élőlények, a környezet és a bolygónk megóvásáért!

Tudtad? A különböző méretű, bejárati nyílásokkal ellátott rovarhotelek más-más rovarokat, pillangókat, szorgos segítőket csábíthatnak kertedbe. Ha szeretnéd megtudni, mikor, milyen típusú rovarhotel az ideális, és hogy melyik rovar miért lesz hasznos társad a kertészkedés és a szabadtéri elfoglaltságok során, olvasd el következő cikkünket is rovarhotel témában! Addig is nézd meg milyen más egyéb hasznos és cuki állat költözhet a kertedbe, ha Te is segítesz nekik.

Otthont formálunk •  Elmerülünk a designban  •  Szeretjük az egyediséget  •  Életet viszünk a kertbe


Fedezd fel a Kert és Otthon színes termékpalettáját öntöttvas, kert, lakberendezés, dekorációk és gyerek termékek világában! Varázsold el Te is magadat és szeretteidet öntöttvas kolompokkal, dekoratív lábtörlőkkel és egyéb öntöttvas kiegészítőinkkel! Az örömteli hangulat megteremtése a családnak most végtelenül egyszerű lehet kerti partik, piknikek, családi események tökéletes kivitelezésével, tűzrakóink, teraszfűtéseink, és egyéb grill eszközeink segítségével. Ugye te is szeretnél gondoskodni a környezetünkről? Mi sem egyszerűbb, mint kihelyezni a kertedbe néhány madáretetőt, madárházat valamint rovarhotelt. Gondozd és csinosítsd kerted minőségi, öko kerti eszközeinkkel! Az impozáns beltereidet stílusos virágtartó állvány, igényes lakástextil és különféle dekorációs elemek kiegészítésével tudod még hangulatosabbá tenni. Ha már csak a konyhád várakozik egy különleges átalakításra, bármely egyedi konyhai kiegészítőnkkel ez könnyen sikerülhet. Merülj el velünk a színvonalas holland kert- és lakáskiegészítők világában! Válogass sok ezer termékeink közül!