Szerencsére sokunknak már hozzá tartozik az őszi-téli előkészületekhez, hogy madáretetőket helyezünk ki a kertbe, és mindenféle finomsággal kedveskedünk az itthon telelő madaraknak. Ez nem csak nekik hatalmas segítség, hanem saját magunknak is örömet szerezhetünk vele: olyan jó látni, mikor hálás kismadarak csipegetik a kihelyezett madáreledelt! De vajon meddig és hogyan segítsük őket, hogy biztosan egészségesek és erősek maradjanak a jó időig?

 

Ezért gondolj még tavasz elején az éhes kismadarakra!

A fészeképítés és a költési időszak sikerességéhez jelentős energiára van szükségük a madaraknak, ezért nagyjából április közepéig még figyelj oda, hogy legyen mivel megvendégelni őket! Egy szép madáretető pedig nemcsak hasznos, de igazi dísze is a kertnek, és annyi féle változatban kapható már, hogy a vidékies hangulatot kedvelőktől egészen a modern stílust képviselőkig mindenki találhat egy, a saját házához, kertjéhez passzoló darabot.

Kattints a képre a madáretetőinkért!

 
Hogyan változzon az eleség összetétele?

 

Márciustól április közepéig arra kell odafigyelnünk, hogy több apróbb magvat is keverjünk a madáreledelbe, mint a cirokmag, szezámmag, lenmag, köles, búza, vagy a kukoricadara. Ezeket már akár dekoratív, édes formákba tömörítve is kaphatjuk, amik egyszerre szolgálnak madáreleségül és a kert díszeként!

A hosszú tél alatt a magevő madarak többé-kevésbé még képesek természetes forrásokból is táplálkozni (például a betakarítások után tarlókon, földeken megmaradt magocskákból, termésekből), azonban tél végére, tavasz elejére ezek a természetes eleségraktárak szinte teljesen kiürülnek. Ezek utánpótlására van tehát szükségük egészen addig, amíg a természet új erőre nem kap, és el nem kezdenek sarjadni a friss tavaszi hajtások.

 

 

 

A gyümölcsöt is szeretik!

A magvak mellett még nyugodtan helyezzünk ki (félbevágott) almát, bogyókat is (pl. csipkebogyó, kökény) a megfelelő folyadék- és szénhidrátpótlás végett.

Ha így teszünk, a madarak jobb esélyekkel jutnak elegendő tápanyaghoz akkor is, mikor az első tavaszi növények és termések még nem indultak növekedésnek.

 
Ami viszont nem madáretetőbe való

Veszélyes táplálékok a madarak számára például a kenyérfélék, a feldolgozott (pörkölt és sózott) magvak, feldolgozott húskészítmények, nyers rizs, liszt, csontkukac. Ezeket hagyjuk ki az etetőkből, hogy kis barátaink boldogok és egészségesek maradjanak!

 

Madárbarát kert egész évben

 

A madáritatók nem csak szépek, de létfontossgúak is lehetnek

Ha a madáretetési időszak után is szeretnéd, hogy gyönyörködhess az odacsalogatott madárkákban, akkor jó, ha egy szép madáritatóval is felszereled a kertedet. Itt fontos megjegyezni, hogy a tisztálkodáshoz és iváshoz szükséges víz hozzáférhetősége télen-nyáron sarkalatos pontot jelent! Nyáron a hőség és a szárazság miatt van nagy szükség madáritatók kihelyezésére, télen pedig a vízkészlet fagyása, vagy éppen a fagyott víz (harmat, zúmara) hiánya is éppúgy nehézséget jelenthet.

Míg a melegebb időszakban a madáritatókat elegendő csak időnként ellenőrizni, friss vízzel feltölteni, addig télen arra is oda kell figyelnünk, hogy a keményebb hidegek alatt a fagyott vizet lehetőség szerint minél gyakrabban helyettesítsük friss, folyékony halmazállapotú vízzel, amiben a madarak télen is fürdeni és inni tudnak.

Persze nem csak ők lesznek boldogabbak, ha pár apróbb újítással a kedvükben akarsz járni. A kertben ücsörgős tavaszi és nyári délutánok is sokkal természetközelibbek és színesebbek lesznek, ha vidám kismadarak időznek nálad!

 
A segítség hiánya akár a madárpopuláció csökkenéséhez is vezethet

Madáretetők és madáritatók kihelyezése és gondozása jó időtöltés, gazdagítjuk környezetünket, mialatt még jót is teszünk a természettel. Ám csak ritkán gondolunk bele, hogy ennek komoly súlya is van: a kismadarak szemszögéből a túlélés, saját életük a tét! Ha nem segítjük őket megfelelően, az bizonyos időszakokban és területeken akár éhezéshez, a madarak számának csökkenéséhez is vezethet. És mindez számunkra csak egy apró figyelmességen múlik.

Hajrá, legyen a te kerted is madárbarát!              

 

 


 

Vissza
;