Blog

Ez nem csak egy sütőtökös pite recept! dekor-tippek és miegymás

Évi
Évi
2023.09.03 17:49
Ez nem csak egy sütőtökös pite recept! dekor-tippek és miegymás

Nyakunkon vannak az ünnepek, szépen lassan kikerül az utolsó karácsonyi fény is a házakra, már álmunkból felkelve is valamilyen ünnepi dal jár a fejünkben és persze elkezdjük tervezgetni a karácsonyi menüt is.

Már nincs sok hátra...

Cikkünkben egy igazán ünnepi desszert receptet, egy sütőtökös pite elkészítési módját mutatjuk be. Ezzel együtt szuper tálalási/dekorálási tippeket is adunk, ha szeretnéd feldobni az ünnepi asztalt!

A sütőtökös pite hozzávalói:

A tésztához:

  • 35 dkg finomliszt (+ a nyújtáshoz)
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 10 dkg porcukor
  • 1 tk vanília kivonat
  • 1 db tojássárgája
  • 15 dkg zsír
  • 2 ek tejföl
  • 1 csipet só

A töltelékhez:

  • 55 dkg sütőtök
  • 15 dkg cukor
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1 tk őrölt szegfűszeg
  • 1 db narancs reszelt héja
  • 2 ek búzadara
  • 1 ek liszt
  • 3 db tojás

A kenéshez 1 db tojássárgája

A tetejére porcukor

Elkészítés

A sütőtököt alaposan megmossuk, szárazra töröljük, majd kettévágva a magokat kikanalazzuk. Feldaraboljuk nagyjából egyforma darabokra. A tepsire sütőpapírt helyezünk és rápakolásszuk a darabokat, majd előmelegített sütőben kb. 200 fokon puhára sütjük őket. Miután megsültek, kivesszük a sütőből és hagyjuk kihűlni.

A tésztához a lisztet a sütőporral egy nagyobb tálba szitáljuk, hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliát, a tojássárgáját, a zsírt, a fölt, és a sót. Az egészet összegyúrjuk, míg teljesen összeáll a tészta. Frissentartó fóliába csomagolva 1/2 órára a hűtőbe tesszük pihenni.

Míg a tészta pihen, addig elkészítjük a tölteléket. A kihűlt tököt egy kanál segítségével kikaparjuk a héjából egy tálba, majd hozzáadjuk a cukrot, a fűszereket, a reszelt narancshéjat, a búzadarát és a lisztet, majd a tojásokat egyenként, jól elkeverjük a masszában.

Miután a tészta eleget pihent, kivesszük a hűtőből és enyhén lisztezett deszkán nagyjából átgyúrjuk, majd kétfelé vágjuk úgy, hogy az egyik fele kicsit nagyobb legyen, ez kerül majd alulra. Akkorára nyújtjuk amekkora egy 27 cm-es pitesütő forma úgy, hogy a széleit is fedje. Belefektetjük és eligazítjuk a tésztát a formában. Beleöntjük a tölteléket, majd betesszük a 290 fokra előmelegített sütőbe, 15-20 percig sütjük.

A tészta másik felét is kinyújtjuk, kiszúróval néhány mintát vágunk rá, majd óvatosan kivesszük a sütőből a pitét, a tésztát gyors, pontos mozdulattal, ráfektetjük a töltelék tetejére. A mintát pedig ráhelyezzük díszítésnek. A szélét egy villával körben lenyomkodjuk. Az egészet tojássárgájával lekenjük és villával megszurkáljuk, hogy ne púposodjon fel a tészta sülés közben. Visszatesszük a sütőbe és 190 fokon, 15-20 perc alatt készre sütjük.

Miután a pite megsült hagyjuk hűlni, majd szeletelve, a tetejét porcukorral megszórva kínáljuk.

A sütőtökös pite és egyéb finomságok dekoratív tálalása

Ez a szuperfinom sütőtökös pite már önmagában is díszíti az ünnepi asztalt, de ha szeretnénk, ezt még fokozhatjuk is!

Hogyan tálalj ízlésesen?

A különböző tálalók és fa vágódeszkák segítségével még hangulatosabbá tehető a desszert megjelenése, nem utolsó sorban pedig remek ajándékok is lehetnek bárkinek, aki szeret főzni!


Gyönyörű fa vágódeszkák – nem csak vágásra! ☺

A fa vágódeszkák multifunkciós eszközökként alkalmazhatók, hiszen az elsődleges funkciójukon túl kiváló dekorációs eszközök is! A mindennapokban is díszítheti a konyhát az aktuális finomságok tálalásával, az ünnepek alatt azonban kihagyhatatlan eleme mind az étkezőasztalnak, mind a konyhapultnak.

Kattints IDE és nézd meg a tálalókat!

Hogyan dobd fel az ünnepi asztalt?

Az ezüst és arany kétségkívül a karácsony kedvenc színei, az anyag fémes csillogása minden vendég szemét odavonzza. Kombináld az ezüst/arany kínálótálakat hozzá passzoló dekorációs kiegészítőkkel, hogy az ünnepi hangulat teljes legyen! A szarvasos kiegészítők például az idei szezon kedvencei. ;)

Kattints IDE és nézd meg a szarvasos termékeket!

Az apró részletek…

Adj hozzá a terítékhez némi extrát! Egy kis télies dekor és mintás szalvéta az egész összképet feldobja. Te beszerezted már a kedvencedet?

Ha szeretnéd, próbáld ki ezt az isteni receptet, és lepd meg vele vendégeid! Ha elkészíted, szívesen várjuk róla és a Te ünnepi asztalodról a képeket: csak oszd meg Facebookon, és jelölj meg minket rajta.

Válogass karácsonyi termékeink között, ahol nem csak különleges ajándékokat, hanem szuper kiegészítőket is találsz az ünnepi asztalhoz!

A recept forrása: https://www.mindmegette.hu/egyszeru-sutotokos-pite.recept/

 

 

Otthont formálunk •  Elmerülünk a designban  •  Szeretjük az egyediséget  •  Életet viszünk a kertbe


Fedezd fel a Kert és Otthon színes termékpalettáját öntöttvas, kert, lakberendezés, dekorációk és gyerek termékek világában! Varázsold el Te is magadat és szeretteidet öntöttvas kolompokkal, dekoratív lábtörlőkkel és egyéb öntöttvas kiegészítőinkkel! Az örömteli hangulat megteremtése a családnak most végtelenül egyszerű lehet kerti partik, piknikek, családi események tökéletes kivitelezésével, tűzrakóink, teraszfűtéseink, és egyéb grill eszközeink segítségével. Ugye te is szeretnél gondoskodni a környezetünkről? Mi sem egyszerűbb, mint kihelyezni a kertedbe néhány madáretetőt, madárházat valamint rovarhotelt. Gondozd és csinosítsd kerted minőségi, öko kerti eszközeinkkel! Az impozáns beltereidet stílusos virágtartó állvány, igényes lakástextil és különféle dekorációs elemek kiegészítésével tudod még hangulatosabbá tenni. Ha már csak a konyhád várakozik egy különleges átalakításra, bármely egyedi konyhai kiegészítőnkkel ez könnyen sikerülhet. Merülj el velünk a színvonalas holland kert- és lakáskiegészítők világában! Válogass sok ezer termékeink közül!