Megérkezett az az időszak, amikor mindenkit lázba hoz a 25 fokos meleg, nyári időjárás és a szülinapi bulik, a babavárók, a családi rendezvények végre kiköltözhetnek a szabadba. Csak leterítjük a plédet és élvezzük a napsütést, amíg a fiúk sütögetnek. Majd eltelik 5 perc, és kiabál a szakács, hogy ital nélkül nem tud sütni és kiabál az 5 éves is a homokozóból, hogy már megint szomjas. Ezek a képsorok játszódtak le bennem egy héttel a kerti party előtt. Tudtam, hogyha nem találok ki valamit gyorsan, akkor ismét én leszek az, aki mindenkit percenként kiszolgál.

 

Nagy reménységgel beszereztem két pazar kinézetű limonádé adagolót, ami később megmentette a napomat.​ Bámulatosan jól néztek ki az italok, amiket készítettem, - ráadásul minimális erőfeszítéssel - és a vendégeim is azonnal tudni akarták, honnan kaparintottam meg ezeket a dekoratív üvegeket. Az első party-ra kezdetnek egy zamatos citrusos hűsítőt kevertem ki, a felnőtteknek pedig a klasszikus „Mojito” koktélt – mondanom sem kell, mekkora sikere volt. Mivel nyáron nagyon szeretünk a teraszon vagy a kertben lenni és remélhetőleg több baráti összejövetelt is tartunk majd, ezért legközelebb beszerzek még két üveget és egy cseppet merészebb leszek a receptek terén – talán egy kis ananász vagy görögdinnye is belekerülhet.

 

 

Jellemzően az emberek limonádéval töltik meg, de készíthetünk mindenféle gyümölcsökkel felturbózott jeges teát, különböző alkoholos és alkoholmentes koktélokat is, csak a fantáziánkra van bízva. Mivel a gyerekek és a felnőttek is egyaránt kiszolgálták magukat, - pont, ahogyan terveztem - így hosszasan élvezhettem a napsütést és végre egy kiadósat beszélgettünk a barátokkal. Az adagolóüvegek kiállták a próbát, nálam ötösre vizsgáztak minőségből - sehol nem eresztett, a használata is egyszerű és könnyen újra lehetett tölteni. A vendégek búcsúzása után az üvegeket egy-két perc alatt elmostam és megköszöntem nekik, amiért ilyen jó pótházigazdák voltak.

 

Kifejezetten ajánlom gyerekes családoknak, mert könnyen használható a kisebbek számára is és az önkiszolgálás kiválóan működik. Ezek a konyhai kellékek mindenféle stílusú otthonba beillenek, ezért nagyszerű ajándékötletnek tartom akár a nagyszülőknek is. Ők azok, akik mindig a szívükön viselik az összes vendég kiszolgálását és ezzel a meglepetéssel így levehetnénk egy cseppnyi terhet a vállukról. De hogy ne csak az idősebb generációról beszéljek, valljuk be őszintén, hogy sok háztartásban még mindig a nagyi üvegkancsóját használjuk a limonádézásra – itt az ideje a váltásnak. Az eredmény: stílusos vendégvárás, látványos felszolgálás és osztatlan siker!

 

Recept TIPP:

Az első üvegbe egy „Citrus mix” nevű frissítőt kevertem a következő hozzávalókkal:

-bodzaszörp

-citromlé

-citrom karikák

-lime karikák

-narancs karikák

-hideg szénsavas / mentes víz

-jégkockák

-mentalevek

-extra TIPP: akinek van ideje, adjon hozzá összeturmixolt epret is

 

Mindent olyan arányban használj, ahogy az ízlésednek megfelel – itt nincsenek kötött szabályok, sőt ki is egészítheted akár más gyümölcsökkel vagy bodza helyett málnaszörppel.

 

A klasszikus „Mojito-” hozzávalói - egy 3 decis pohárhoz való receptet vettem alapul:

-1 db lime

-2 teáskanál nádcukor

-4 cl fehér rum

-szénsavas víz

-jégkockák

-egy marék friss mentalevél

 

Megmostam a lime-ot, felszeleteltem, erre jött a nádcukor és a mentalevél. Egy törőfával alaposan összenyomtam az egészet, ezután a jégkockákat becsavartam egy konyharuhába és összetörtem (egy sima kalapács vagy húsklopfoló is megteszi). Ráöntöttem a fehérrumot, a szénsavas vizet, kevertem rajta egyet és már kész is volt. Nézd meg a limonádés üveg térfogatát és szorozd fel a 3 decihez mért mennyiségeket, hogy megkapd mindenből a kívánt arányt. (TIPP: tört jeget is tudsz venni a boltban)

Próbáljátok ki ti is! A dícsérő szavak pedig garantáltan nem maradnak majd el!

 

 

Szerkesztette: Tímár Lilla

Vissza
;