Blog

Franciakert, avagy a precíz pompa titka

Évi
Évi
2022.08.21 10:19
Franciakert, avagy a precíz pompa titka

Az alábbiakban adunk néhány tippet, melyekkel te is könnyedén kialakíthatod a saját franciakerted.

Ha barokk kastélyokban játszódó filmeket látunk, akkor az impozáns épületek mellett a varázslatos franciakertek látványa is lenyűgöz minket. Akarva-akaratlanul képzeletben a kastély magával ragadó kertjében sétálgatunk és hasonlóról ábrándozunk. Az alábbiakban adunk néhány tippet, melyekkel te is könnyedén kialakíthatod a saját franciakerted.

Hogyan alakultak ki az ámulatba ejtő franciakertek?

A franciakert, más néven barokk vagy mértani udvar évszázadokon keresztül meghatározó kertépítészeti stílus volt, Európa számos királyi udvara előszeretettel alkalmazta. Először a 16. század közepén jelent meg Itáliában, az első igazi példáját, a versailles-i kastélykertet André Le Nôtre alkotta XIV. Lajos számára. A franciakertek kialakítására a mértani szabályosság, a szimmetria, a rendezettség, a precizitás, a fényűzés, a pompa és a méltóságteljes megjelenés jellemző. Az alacsony kerítéssel körbehatárolt festői kerteken széles sugár irányú utak vezetnek keresztül, melyek mellett nyírott fasor, sövény és szabályos virágágyak járulnak hozzá a varázslatos látványhoz. A magával ragadó megjelenést szökőkutak, medencék és labirintusok is segítik.

Hogyan lehet saját franciakertet létrehozni?

A rövid történelmi kitekintést követően térjünk át arra, hogy lehet egyszerűen saját franciakertet kialakítani. Szerencsére bármelyik telek átalakítható, nincs szükség hozzá királyi udvarokéhoz hasonló méretekre. Szóval kisebb területű udvarok is alkalmasak elbűvölő franciakertek kialakítására, akár egy zsebkendőnyi kertben is megvalósítható álmaink barokk világa, mivel a méret helyett a geometria és a szimmetria kombinációja a meghatározó. Vagyis a növényeket, a kerti bútorokat, a tárgyakat, az építményeket mértani pontossággal kell elhelyezni az udvaron, hogy az összhatás rendezett, szimmetrikus és harmonikus legyen. A franciakertekre jellemző méltóságteljes megjelenés eléréséhez érdemes több különálló, de egymáshoz kapcsolódó teret kialakítani. Arra minden esetben figyelni kell, hogy az udvar két oldala szimmetriában legyen egymással. A franciakertnek mindig legyen egy fókuszpontja, mely lehet egy kisebb szobor, egy kerti tavacska, egy növényekkel befuttatott lugas vagy egy különleges növény.

Milyen növények illenek a franciakertbe? Például a levendula, a tiszafa, a tuja, a hortenzia, a rózsa, a lilaakác, a klematisz és a borostyán mind hozzájárulnak a franciakert varázslatos látványához. A virágok szimmetrikus elhelyezésekor a színekre is érdemes figyelni, hiszen fontos, hogy azok is harmonizáljanak egymással. A tökéletes összhatás érdekében elengedhetetlen, hogy a virágágyások vonalvezetése letisztult és szabályos legyen. Mindemellett a bokrok alakja is meghatározó, érdemes azokat gúla, kör vagy kúp formára nyírni, hogy a franciakert mértanilag pontos rendezettségéhez és méltóságteljes megjelenéséhez hozzájáruljanak.

A kerti kiegészítőknek is fontos szerepük van a tökéletes franciakert kialakításában, tehát nagy odafigyelést igényel a stílussal harmonizáló bútorok kiválasztása is. Az Old Rectory kollekció fém heverő padjával, nyugágyával, hintaszékével, kerti asztalával, páros padjával, összecsukható székével könnyen romantikus és nosztalgikus hangulat idézhető elő, ezáltal tökéletes kiegészítői lehetnek a franciakertnek. A lenyűgöző kupolás padra és a patinás kerti gazebo kupolára kúszó növények, például borostyán, vadszőlő vagy lilaakác is felfuttatható, így ezek könnyen a varázslatos kert fókuszpontjába kerülhetnek.

Kedvet kaptál a saját franciakerted kialakításához? Akkor a fenti tanácsokat szem előtt tartva bátran kezdj hozzá a megvalósításhoz, a siker biztosan nem marad el. A varázslatos megjelenés kialakításához szükséged lesz néhány ízléses és kifinomult kerti kiegészítőre, melyben az általunk is forgalmazott Old Rectory kollekciója lesz a segítségedre. Nézz körül webáruházunk virtuális polcain és válaszd ki a leendő franciakerted lenyűgöző kiegészítőit.

Otthont formálunk •  Elmerülünk a designban  •  Szeretjük az egyediséget  •  Életet viszünk a kertbe


Fedezd fel a Kert és Otthon színes termékpalettáját öntöttvas, kert, lakberendezés, dekorációk és gyerek termékek világában! Varázsold el Te is magadat és szeretteidet öntöttvas kolompokkal, dekoratív lábtörlőkkel és egyéb öntöttvas kiegészítőinkkel! Az örömteli hangulat megteremtése a családnak most végtelenül egyszerű lehet kerti partik, piknikek, családi események tökéletes kivitelezésével, tűzrakóink, teraszfűtéseink, és egyéb grill eszközeink segítségével. Ugye te is szeretnél gondoskodni a környezetünkről? Mi sem egyszerűbb, mint kihelyezni a kertedbe néhány madáretetőt, madárházat valamint rovarhotelt. Gondozd és csinosítsd kerted minőségi, öko kerti eszközeinkkel! Az impozáns beltereidet stílusos virágtartó állvány, igényes lakástextil és különféle dekorációs elemek kiegészítésével tudod még hangulatosabbá tenni. Ha már csak a konyhád várakozik egy különleges átalakításra, bármely egyedi konyhai kiegészítőnkkel ez könnyen sikerülhet. Merülj el velünk a színvonalas holland kert- és lakáskiegészítők világában! Válogass sok ezer termékeink közül!