Hallottál már a floráriumról? Egy üvegbe zárt kis csoda, amely saját ökoszisztémát alakít ki magának. Itt a képzeletnek nincs határa, Te szabod meg, hogy az üvegbe milyen növényeket ültetsz bele vagy milyen apró kövekkel díszítgeted.

A legkisebbtől egészen a legnagyobb méretű üvegben is létrehozhatod saját növény floráriumodat, amely akár több évig is pompázik az otthonodban. Ha sűrűn megfeledkezel virágaid locsolásáról és azok gyakran a kukában végzik, akkor a floráriumot neked találták ki! 

A floráriumok a lezárt üvegben a levegő újrahasznosításával és vízzel saját ökoszisztémát alakítanak ki maguknak. Éppen ezért a természetes körforgásba ritkán kell beavatkoznunk.

Fontos tudnivaló: A terrárium nem szereti a közvetlen napfényt, inkább a szórt fényt kedveli, de sötétebb helyeken akár  hideg fényű led izzóval is megvilágíthatjuk. Ideálisabb megtalálni azt a helyet, ahol a hőmérséklet is állandó.

A következő rövid videóban megnézheted, mennyire egyszerű megépíteni a saját kis mini kertedet. Ugye nem is olyan bonyolult? 


Hasznos tipp: Ha egy növény túlzottan benövi az üveget, akkor egy hosszú csipesszel érdemes megritkítani.

 

Fontos, hogy mielőtt belevágsz, tervezd meg az üvegedet! Ha összecsapod az alkotást, akkor a növények gyorsan kipusztulhatnak, viszont ha figyelmesen készíted el, hosszú ideig csodálhatod benne a növényeket - akár hónapokra is magára hagyhatod.

1. Milyen növényeket válassz?

A floráriumban lévő növények apró termetűek vagy nagyon lassan növekednek, ezért egy kisebb, zárt helyen is szuperül érzik magukat.

Ha kisebbet szeretnél készíteni, akkor válaszd a 3-5 literes mini üvegeket, és helyezz el bennük pozsgás növényeket, nem túl nagyra növő kaktuszfajtákat. Ezeket a típusú növényeket inkább félig nyitott üvegbe érdemes helyezni, mivel a száraz levegőt kedvelik.

A nagyobb, 10-25 literes lezárható üvegekbe már egy egész dzsungelt is létrehozhatsz, kényesebb növényeket is tarthatsz benne, hiszen a zárt üvegben uralkodó meleg, párás környezetben a trópusi növények is szépen fejlődnek. Képzelj el magad elé egy dús dzsungelt... páfrányok, mohák, és más nagy páraigényű növények. Ezeket mind beleültetheted, ráadásul évente csak néhányszor kell meglocsolni őket.

 

 

2. Mire lesz szükséged az ültetéshez?

Bármilyen méretű floráriumot választasz, a legfontosabb, hogy az aljára kavicsok kerüljenek, hogy a vizet elvezessék. A kavicsok színét és formáját személyre szabottan Te válaszhatod ki akár kreatív hobby boltokban vagy egy folyó partjáról is.

Ezután kerül rá a virágföld. Pozsgás növények, kaktuszok esetében akár homokos virágföld vagy kaktuszföld is megfelelő lehet, míg a nagy páraigényű növényeknél érdemes rostogban gazdag, tápdús, savanyú virágföldet választani.

3. Hogyan helyezd el benne növényeidet?

A kiválasztott növényeidet a zárt üvegen belül is egyszerűen elhelyezheted. Nem kell mást tenned, mint az ehhez megfelelő teleszkópos, hosszú nyelű ásóval egy kis mélyedést ásnod a földbe és már mehetnek is bele növényeid (lásd a videóban). 

Ha lezárható terráriumot választasz, első alkalommal az üveget forgatva juttass bele annyi vizet, hogy nyirkos legyen a föld és hagyd lezáratlanul egy hétig. Vigyázz, ne öntözd túl őket! Egy hét elteltével helyezd rá félig a dugót, majd várj ismét 7 napot. Ha nem látod már az üvegen lecsapódott sűrű párát, lezárhatod az üveget.

4. Dekorálás

A dekorálás izgalmas része a florárium elkészítésének, hiszen itt aztán valóban saját fantáziánkra van bízva, hogy mit teszünk bele. A faágak és a kövek alapvető dekorelemek, de kisebb tündéreket, dinoszauruszokat és mindenféle állatot beletehetünk

Hasznos tippek:

Sose ültesd a nagy páraigényű és a szárazságot kedvelő növényeket ugyanabba az üvegbe

- Sose tartsd a terráriumot a csap alá ls kerüld el a nagy locsolókanna használatát is

- A zárt terráriumokat nem kell spriccelni vízzel, hiszen már alapból óriási páratartalom van az üvegben

- Télen ne tedd a hideg ablakba

- A zárt terráriumot csak akkor öntözd meg egy picit, ha száraznak látod a benne lévő földet / mohákat

- A benne lévő föld épp csak nyirkos legyen

Egy jól kialakított floráriumban évekig, évtizedekig is elélnek az így nevelt növények, amelyek csak minimális gondozást igényelnek. 

Tudtad? David Latimer tartja a ki nem nyitott floráriumok rekordját, hiszen az ő növényei 60 éve az üvegben pompáznak. 

Díszítsd otthonodat Te is ezekkel a csodás kis mini kertekkel és gyönyörködj bennük hosszú éveken át!

Vissza