Így tehetsz a bolygóért és kertedért rovarhotel kihelyezésével

A bundás kis méhecskék akár már a február végi enyhébb időjáráskor, de az egyre emelkedő hőmérséklet hatására mindig sűrűbben jelennek meg a kertekben és a zöldövezetekben. Ahogy egyre több a napsütés, ők is elindulnak, keresik a virágokat és feltérképezik a lakóbölcsőként funkcionáló rovarhotelek számát. Mindenképpen gondoskodnunk kell kertünk szárnyas ki lakóinak szállásáról

Ha szeretnéd te is bebiztosítani a bőséges termést és a tarka virágok pompáját szűkebb vagy tágabb lakókörnyezetedben, érdemes kertedbe vagy a balkonodra csalogatni ezeket a dolgos-szorgos, zümmögő kis élőlényeket egy kedves és mutatós rovarszállás kihelyezésével!

Tudtad? Nem minden beporzó méh él kaptárakban, nekik pont ideális egy rovarhotel

Ha a méhekről van szó, általában a kaptárban élő méhrajokra, a méhkirálynőre és a mézre gondolunk, pedig a legtöbb méhfaj ún. magányos méh. Minden nőstény maga építi fészkét, nem élnek rajokban, és nincsenek dolgozóméhek. Nem termelnek mézet sem – mégis ugyanolyan fontos beporzói kertünknek, mint méztermelő társaik. 

Sok magányos méhfaj kizárólagosan egy-egy növény pollenjének begyűjtésére szakosodott. Ezt felismerve a növények is specializálódtak egy-egy méhfajra, tehát fontos, hogy ezeket a méheket különös figyelemmel védjük, óvjuk – egy rovarhotel pont megfelelő lesz!

Rovarhotel: a magányos méhek és a tarka szépségek otthona

Ezek a magányosan élő fajok általában egyénileg készítik el a szaporodáshoz is szükséges fészkeket a föld alatt vagy gallyak közt, de néhány méhfaj kedveli a társaságot. A magányos darazsak, a szelíd méhecskécskék jó eséllyel költöznek be a kert kevésbé mozgalmas részén elhelyezett rovarszállóba. Leginkább a 0,2 – 1 cm hosszúságú cső alakú hotelszobákat kedvelik. A kerti rovarhotel nádszálai, a lyukas növényszárak, furatok tökéletesen fognak funkcionálni mesterséges bölcsőkamraként.  Nézd meg méhecske házainkat és ha már te is egy igazi méhecske rajongó lettél lesd meg a szebbnél szebb és praktikus méhecske kiegészítőinket, dekorációinkat is.

Kisebb méretű rovarhotelben a csíkos kis méhecskék mellett több fajt is vendégül láthatsz. Nagyon jól bevonhatod a gyerekeket is a környezet megóvásába, hiszen egy kifesthető rovathotellel ők maguk festhetik ki saját rovarszállásukat.  Ehhez a termékhez környezetbarát festék és ecsetet is jár.  

Milyen az ideális rovarszálló?

Egy jó rovarszálló nemcsak méhecskehotel lehet! A méhek mellett nagyon fontos szerep jut a beporzásban és a kártevők távoltartásában a többi rovarnak, bogárnak, pl. a pettyes kis katicabogárnak is.

Bármelyiküket is szeretnéd kertedben vendégül látni, az első és legfontosabb, hogy a rovarhotel megfelelő védelmet nyújtson számukra az eső, a szél, és a többi ragadozó rovar ellen. Az sem hátrány, ha több szezont is kibír: érdemes strapabíró, függesztővel ellátod rovarszállást választani. A takarításról a rovarok többsége maga gondoskodik: évről-évre kitakarítják a megszokott bölcsőkamráikat. Nézd meg rovarszállásainkat!

Ha ügyesen választasz rovarhotelt, akkor a rovarszállás a levéltetvek és az atkák ősi ellenségeinek, a katicabogárnak és a törékeny zöldfátyolkának is menedéket valamint remek telelőhelyet fog nyújtani! Hiszed vagy nem, de a zöldfátyolkák valamiért imádják a pirosra festett ajtókat! Ha ilyen rovarszállás kerül az erkélyre vagy a kertbe, biztosan számíthatsz a katicabogarak, fátyolkák és a tarka pillangók látogatására szeptembertől április végéig.

Apró gesztusnak tűnhet, pedig ha a te balkonodat, nyitott teraszodat, kertedet is színesíti egy rovarhotel, máris rengeteget tettél e kis élőlények, a környezet és a bolygónk megóvásáért!

Tudtad? A különböző méretű, bejárati nyílásokkal ellátott rovarhotelek más-más rovarokat, pillangókat, szorgos segítőket csábíthatnak kertedbe. Ha szeretnéd megtudni, mikor, milyen típusú rovarhotel az ideális, és hogy melyik rovar miért lesz hasznos társad a kertészkedés és a szabadtéri elfoglaltságok során, olvasd el következő cikkünket is rovarhotel témában! Addig is nézd meg milyen más egyéb hasznos és cuki állat költözhet a kertedbe, ha Te is segítesz nekik.

Vissza