Sokszor, ha véletlenül bemászik otthonunkba egy ártatlan bogár (persze itt nem a poloskára gondolunk), szinte kivétel nélkül mindenki gyorsan elpusztítja. Bele sem gondolunk, hogy milyen hatalmas szerepe lehet a természetben, és jobban tennénk, ha inkább visszavinnénk őket a saját környezetükbe. Ha a kismadarainkért igyekszünk a lehető legtöbbet megtenni, akkor miért ne mentenénk meg a leghasznosabb rovarainkat is? Nem utolsósorban egy jól működő rovarhotel teljesen önellátó!

Kik a rovarhotel lakói?

Hogy kik költöznek be a rovarhotelbe? A hasznosabb rovarfajták közül elsősorban például a magányosan élő szorgalmas méhfajtákat kell megemlíteni, akik fáradhatatlanul dolgoznak fáink, terményeink és virágaink beporzásán. De ott vannak a katicabogarak is, akik a kártevők egyik legnagyobb ellenségei és szívesen fogyasztják a levéltetveket. Ha felemelsz a talajról egy nagyobb követ, akkor láthatod, mennyi apró élőlény próbál menedéket találni magának és milyen nyüzsgő élet folyik a kő alatt, ők mind potenciális hotelvendégek lehetnek. A kertünkben élő rovarok nagy részéről nem is gondolnád, mennyire hasznosak és milyen nagy számban pusztítják a kártevő élőlényeket.

Mikor érdemes kihelyezni a rovarhotelt?

A téli hidegek előtt mindenképp, de akár az év bármely szakaszában. Sajnos az egyre sűrűbben épülő városok miatt és a rovarirtószerek folyamatos használatával csökken a rovarok élettere. Ha rendszeresen nyírjuk otthon a kerti füvet, azzal elvesszük az apró élőlények szálláshelyét, akik így nem találnak téli “hibernáló” helyet maguknak. Éppen ezért segíthetünk nekik egy-egy rovarhotel kihelyezésével átvészelni a hideg időszakot, amelyben a téli idejüket szívesen töltik. A hotel tanulmányozása izgalmas elfoglaltság lehet az egész családnak, a gyerekek pedig testközelből láthatják a rovarok viselkedését.

Hova tegyük a rovarhotelt?

Elhelyezéskor több szempontot is figyelembe vehetünk. A legtöbb rovarhotel fából készült, amelyet ha leteszünk a földre, akkor a repülni nem tudó rovarok is könnyen birtokba vehetik. Ám érdemes kisebb lábakra állítani, hogy elkerüljük a faanyag átnedvesedését. Felfüggesztéssel is rögzítjük, bár akkor lehet, hogy a szálló vendégei kevésbé lesznek sokfélék.

A rovarhotelt védett helyre tegyük, amely száraz és széltől mentes tud maradni, például a fal mellett, sövény mellett vagy az ablakpárkányra. Minél szárazabban marad a hotel, annál ideálisabb a rovarok számára. Sok rovar már a tél vége felé aktívvá válik, jól érzik magukat a napsütésben, ezért elhelyezéskor érdemes azt is figyelembe venni, hogy sokat süssön rá a nap.

Talán nem is gondolnánk, de városi környezetben is megállja a helyét a rovarhotel, hiszen a tél és a hideg ugyanúgy fenyegeti őket, ráadásul kevesebb lehetőségük is van búvóhelyet keresni. Egy erkélyre elhelyezve is ugyanúgy kényelmesen be tudják magukat vackolni a zord időjáráskor.

Hogyan legyen minél több hasznos rovarunk?

1. Kerüljük az összes rovarirtószer használatát - sajnos a szer nem válogat, a kártékony és a hasznos rovarokat is kiírtja

2. Ültessünk rovarokat vonzó növényeket! Ilyen a levendula, cickafark, kapor, menták

3. A rovarok is isznak – ezért tegyünk egy edénybe kevés vizet, és helyezzünk bele különböző méretű köveket, hogy mindenféle mélységben rendelkezésre álljon a víz

Nézd meg rovarhoteleinket és helyezz el egyet otthonodban te is! A tavasz eljövetelekor is használni fogják és hálásak lesznek a gondoskodásért. Bízhatsz benne, hogy cserébe munkálkodni fognak, szebbé és kártevőktől mentessé varázsolják a környezetedet!

Vissza
;