Amikor beköszönt az ősz…

Ugye, milyen gyorsan el tud telni a nyár? Hirtelen azt vesszük észre, hogy az év nagy része már el is röppent, sárgulnak a levelek és hűvösebbek az éjjelek. Szeptember 22-én a napéjegyenlőség alkalmával különleges égi jelenség csodálható meg bolygórendszerünkben. Ezen a napon a nappal és az éjszaka egyforma hosszú, a Nap erejének, tüzének csökkenése eléri az egyensúly állapotát. Mostantól rövidülnek a nappalok és hosszabbodnak az éjszakák.

A néphagyomány szerint ez a nap a megtisztulást és a felszabadulást hozza el számunkra, sorsfordító erőket, energiákat hordozva magában. Érdemes ilyenkor elgondolkodni és változtatni néhány olyan dolgon amelyen már régóta szerettünk volna. Vessük le a hétköznapi stresszt vállunkról és adjuk át magunkat a hangulatnak:

Tudtad, hogy őseink ezen a jeles napon a tűz köré ültek, és kis pogácsákat osztottak ki a szegények között? A magyar hagyományban mindig is kiemelt szerepe volt a tűznek. Több népszokás, hétköznapi hiedelem, szólás és mese is kötődik hozzá: a Parazsat evő paripa meséjében a legkisebb fiú meglátja a sovány, erőtlen lovacskát és annak kérésére parázzsal eteti meg. Erre a ló erőre kap és csodálatos táltos paripává válik, akivel a hős átugratja az üveghegyet és felvágtat egészen a csillagok közé.

A tűz körül ülve az év bármely időszakában jól esik régi történeteket hallgatni, elgondolkozni egy-két pillanatra vagy csak a tűz pattogó zajára figyelni. Ez a meghitt hangulat nem csak a gyerekeket, de a felnőtteket is elvarázsolja. A tűz maga lehetőséget ad egy közösség összekovácsolására, elfeledett barátok újra egymásra találására.

Ennek a hangulatnak a megteremtésében a modern korban igen hasznos és dekoratív kiegészítői lettek a tűzrakó tálak, melyeket az év minden időszakában használhatunk. Praktikusak és nagyon jól mutatnak a kertünkben. Körülülhetjük a családdal és a barátokkal egy csendes hétvégén, miközben egy pohár bort, kakaót vagy teát kortyolgatunk. Megadja a lehetőséget egy közös szalonna vagy pillecukorsütésre de még praktikusabbá is tehetjük, ha grillrácsot helyezünk rá, így porhanyós húsokat és isteni zöldségeket is készíthetünk rajta.

Egyik legkedveltebb termékünk a kőhatású tűzrakó, amely tökéletes választás minden szempontból. Magnézium-oxid anyagának köszönhetően természetes hatást kelt, tökéletesen úgy néz ki, mintha kőből lenne ezért nagyon dekoratív. Viszont a magnézium-oxid egy hihetetlenül könnyű anyag, így a tűzrakó mozgatása roppant egyszerű. Használatával a tűzrakó hely (fű, díszburkolat) nem sérül, a visszamaradó hamu könnyen eltávolítható. Nem kell félni a kipattanó parázstól sem, mivel a rá illeszkedő szikrafogó aprószemű dróthálói megvédik a környezetet.

Ha Te is úgy döntesz, hogy szeretnéd lelassítani ezt a felgyorsult életritmust és értékes időt eltölteni a családdal, barátokkal, akkor ne gondolkodj tovább! Alakítsátok ki együtt a legkedvesebb hangulatú helyeteket a következő hűvösebb estékre is... hiszen valljuk be, igazán megérdemlitek, hogy egy pár meghitt órácskát a ropogó tűz hangulatában töltsetek el. 

Vissza