1.rész: A kezdetek

Ha imádsz főzni, szereted a zamatos zöldségeket és a friss fűszernövényt, akkor hagyj fel te is a szupermarketek polcait elözönlő, ízetlen külföldi termések vásárlásával. Ma már a magaságyásnak köszönhetően akár az erkélyen vagy egy kisebb kertben is termeszthetsz saját hozzávalókat.

Webáruházunkban a kész magaságyásokat is megvásásrolhatod vagy összefoghattok a családdal és egy délután alatt a megfelelő hozzávalókkal nekiállhattok az elkészítésének. Ha te, a már kész magaságyás mellett döntenél, akkor görgess lejjebb a rétegezésig, ha pedig saját magad állítanád össze, akkor olvasd el figyelmesen a helyes lépéseket.

 

1.lépés - A hely kijelölése

- Fontos, hogy mivel naponta van vele dolgunk, ezért könnyen megközelíthető, szélvédett helyre kerüljön és körbe lehessen járni

- Praktikus, ha a közelben van a kút, vagy a vízcsap

- Az ágyás minden szegletét érnie kell legalább néhány óra napfénynek

- Az építéshez szükséges minden hozzávalót be tudunk szerezni egy nagyobb kertészeti áruházban, aki pedig szeret otthon barkácsolni, az a családod is bevonhatja a kellékek összeállításába

- Méretét tekintve nincsenek kőbe vésett szabályok, de a legjobb, ha az ágyás nem túl széles, át tudunk nyúlni rajta, könnyen elérjük minden pontját – ez nagyjából 120 centimétert jelent

- Ha a hosszát nézzük, akkor az szinte tetszőlegesen kialakítható, de a 4-5 métert ne haladja meg, mert fennáll a veszélye annak, hogy nem lesz stabil

 

2. Lépés – A tartóelemek beszerzése

- A keret anyagát tekintve a leggyakoribb megoldás a fa, de célszerű a ház és a kert stílusához igazítani

- Lehet használt deszkából, téglából, faforgács lapokból vagy bármilyen más természetes anyagból

- A lényeg, hogy legyen az összkép harmonikus és a keret tartsa egyben az ágyást

Hasznos TIPP: Ha faanyaggal dolgozunk, akkor egy nagyon fontos szabályt be kell tartanunk. Mivel élelmiszereket termelünk majd benne, nem szabad vegyszerrel kezelnünk a keretet, csak sima lenolajjal. Legalább egy nappal korábban le kell kenni, hogy az olaj be tudjon szívódni a fába. Miután ezt megtettük, ássuk be őket a talajba egyharmadáig.

 

3. Lépés – Rétegzés

FONTOS! Ha nem kész, lábakon álló magaságyást veszel tőlünk, hanem te magad barkácsolod össze, akkor mindenképp fogadd meg tanácsunkat! A magaságyásban lévő talaj idővel fel fog melegedni, amibe a furkáló kis vakondok és a pockok nagy örömmel fogják magukat belevetni és igen nagy bajt okoznak majd. Ezért előre kell gondolkozni és még mielőtt bármibe is belefognánk, ássuk ki a talajt 20 cm mélyen és tegyünk nyúlhálót az ágyás aljára, így elkerülhetjük a bosszankodást és a szétrágott kis gyökereket.

A magaságyásnál nagyon fontos a megfelelő rétegzés. Lássuk, miből áll az 5 réteg:

Alapszabály: kerüljön alulra minden lassan lebomló, majd felülre a gyorsan lebomló anyag

1.réteg

A legalsó, talajképző rétegbe 20 centiméter magasan kell a leglassabban lebomló anyagokat tennünk. Érdemes összegyűjteni a lehullott ágakat, a fák, bokrok metszéséből származó gallyakat és vesszőket, kukorica- és napraforgószárat. Ha nagyobb darabok is a kezünk közé akadtak, 5-10 centiméteresre aprítottuk őket, hogy könnyebben tudjuk tömöríteni a réteget. Végül tapossuk meg jól az egészet.

2.réteg

A második 20 centiméteres réteg a komposztálható kerti hulladékok összessége, például a kerti gazokat, a krumpli, bab és borsóhéjat használhatjuk fel. A szerves anyagok lassan elkezdenek korhadni, ami által széndioxid és hő keletkezik, ez pedig kedvez a növényeinknek. Próbáljunk minél többféle szerves hulladékot felhasználni, hogy minden növény megtalálja majd a fejlődéséhez szükséges tápanyagokat.

3.réteg

Gyűjtsük össze a lehullott leveleket és a lenyírt füvet is, hiszen ez alkotja a harmadik réteget, ugyancsak 20 centiméter vastagságban. Ha van rá lehetőségünk, egészítsük ki fenyőfa tűlevelével és fenyőkéreggel, amely megőrzi a talaj nedvességét és megakadályozza a gyomok kialakulását.

4.réteg

Ismét jött egy 20 centis érett komposztréteg, de ezúttal keverjük el istállótrágyával. Ez a réteg már olyan szerves anyagokból áll, amelyekből a növények gyökerei közvetlenül táplálkozhatnak.

5.réteg

Ez a felső, 20 cm vastagságú termőréteg, amelyet az ágyás helyéről az elején kiástunk. Ha kész magaságyást veszel, akkor földet megveheted a kertészetekben is.

Miután a gyönyörű rétegek is készen vannak, jöhet az ültetés. Következő blogunkban az ágyasba ültethető különböző zöldségekről és fűszernövényekről lesz szó, addig is gyönyörködjetek néhány kép erejéig ezekben a gyönyörű ágyásokban termesztett növényekben. Mindenki ilyen látványt szeretne a kertjében, nem igaz? 

Kattints és nézd meg a palántázáshoz szükséges asztalokat, jelölőket, kerti eszközeinket!

Vissza
;