Blog

Egy kisebb otthon is lehet zöldellő!

Évi
Évi
2023.03.26 17:50
Egy kisebb otthon is lehet zöldellő!

Sokan nem is gondolják, hogy egy kicsi lakásban is szabadjára engedhetjük fantáziánkat, ha növények elhelyezéséről van szó. A lakás mérete nem lehet kifogás arra, hogy miért nincsenek gyönyörű zöldellő növényeink, ráadásul csodát tesznek a lakásbelsővel.

Milyen növényeket válasszunk egy kisebb lakásba?

1. Aloe vera

Ideális feltételek mellett akár a 10 évig is gyönyörködhetsz benne. Törpe fajtájának levelei 2-3 centiméteresek, kevés a vízigénye, szereti a meleg és világos helyet. Nem csupán divatos, hanem praktikus gyógynövény is. Miután egy növény elérte a 4 éves kort, a levelében található nedv gyógyító hatással fog bírni. Legfőképp bőrproblémák enyhítésére használják, ha kisebb égési sérülést szereztél a konyhában vagy leégtél a napon, esetleg megcsípett egy bogár, akkor már tudod is, hova nyúlj a lakásban.


2. Mini orchideák

A különleges lepkeorchideák már egészen kicsi változatban is kaphatók. Lényegében ez a hagyományos orchidea miniatűr változata, amely csupán 15-20 cm magas. Egy hozzá illő mini kaspóban a legszűkebb párkányt is feldobja! Ez az orchidea melegben növekszik, és legalább 15˙C fok hőmérsékletre van szüksége télen is, nyáron pedig akár a 28˙C fokot is jól viseli.

3. Kaktuszok

Szúrós tüskéik miatt sokan nem szeretik a kaktuszokat, pedig ez a növény alig kíván törődést és stílusosan is mutat. Ráadásul a legjobb, hogy az oszlopkaktusz semlegesíti az elektroszmogot a lakásban, ezért kifejezetten ajánlott tv vagy számítógép mellé helyezni. Hát nem zseniális? Kellőképpen világos helyre tegyük, öntözni pedig a nyári időszakban elég kéthetente, télen 3-4 hetente. Mindig száradjon ki a kaktusz földje, mielőtt ismét megöntözzük!

4. Korallbogyó

Alacsony növésű, gömbölyű kis virág, amely kedveli a napfényt. Akár hónapokig is nézegethetjük cuki kis narancsszínű bogyóit és nem kell tartanunk tőle, hogy kinövi a kisméretű cserepét. Figyeljünk, nehogy véletlenül túlöntözzük, viszont az enyhén nedves földet szereti.

5. Kövirózsa

Manapság hatalmas népszerűségnek örvend, a minimalista és a rusztikus lakásokba is tökéletesen illik. Mutatósak, bájosak és gyakorlatilag elpusztíthatatlanok. Dekorálhatjuk körülöttük a földet kavicsokkal, növekedésükhöz pedig nem kell sok víz és tápanyag sem. Különlegességük, hogy gyökérzetük kis helyen is elfér, ezért a legextrémebb helyekre is beleültethetők. Szélsőségesen jól tűrik a szárazságot, igénylik a fényt és hacsak nem öntözöd túl őket, semmi bajuk nem lehet. Egyedül arra kell figyelned, hogy a földjük el tudja vezetni a vizet, mert ha pang alattuk a nedvesség, gyorsan kirohadnak.

6. Beltéri fűszernövények

Ínycsiklandó bazsalikomos spagettire vágysz, vagy csak szeretnéd a húslevest megszórni friss petrezselyemmel? Szerezz be néhány fűszernövényt és amellett, hogy mutatós növényeid lesznek a konyhában, még a főzésnél is kéznél lesznek. A beltéri viszonyokat legjobban tűrő növények: a kakukkfű, a zsálya, a bazsalikom, a menta, a rozmaring, a snidling vagy metélőhagyma, petrezselyem, koriander és oregánó. Mivel ezek a növények különbözőképpen nőnek, elhelyezésükkor figyelembe kell vennünk azt, hogy például a kakukkfű kúszónövény, a zsálya magas, a bazsalikom pedig bokros. Válassz olyan helyet a lakásban, ahol a növények a leghosszabb ideig kapnak részleges napfényt.

Hova helyezzük el a kisebb növényeket?

Gyakorlatilag a lakáson belül bárhol, ahol a növény a számára megfelelő fényt megkapja. Itt nem kell azon gondolkoznunk, hogy a növények mérete miatt át kell rendezni a szobákat és felborítani az eddigi rendet otthonunkban. Tegyük őket az ablakpárkányra, íróasztalra, dohányzóasztalra, a tv mellé vagy egy könyvespolc végére. A lényeg, hogy ne csak 1-2 virágunk legyen, próbáljunk meg minél többet ízlésesen elhelyezni. A fűszernövények nem csak a konyhában, hanem a lakás bármely részén is tarthatóak, hiszen egy kisebb lakásban nem kell sokat lépnünk, hogy elérjük a növényt főzéskor.

Milyen virágtartóba helyezzük kisméretű növényeinket?

Webshopunkban számos kisebb méretű és különböző stílusú virágtartó közül válogathatsz, melyekbe tökéletesen passzolnak az imént felsorolt növények.

Ha kedveled a vidékies stílust, akkor cink kaspóink és drótfonott virágtartóink biztosan elnyerik majd tetszésedet, melyek rusztikus hangulatot kölcsönöznek majd otthonodnak.

Kattints IDE és nézd meg cink kollekciónkat!

Ha a drót kosaras cserepekre vagy kíváncsi, kattints IDE!

A romantikus hangulatú lakásdekorok sosem fognak kimenni a divatból, éppen ezért rózsás kaspóink hatalmas népszerűségnek örvendenek.

Kattints IDE, ha te is rajongsz ezekért a csodás rózsa mintákért!

A mediterrán jellegű lakásdekorációk elrepítenek bennünket egy melegebb tájra, egyedibb kinézetet kölcsönözve otthonunknak.

Felpezsdítenéd a hangulatot a lakásban? Válassz egy pár mediterrán virágtartót ITT!

Ha úgy gondolod, hogy a közepesebb és nagyobb méretű virágtartók is elférnének otthonodban, akkor nézz szét a webshopban! Környezetbarát virágtartókkal, öntöttvas fali kaspókkal és különleges virágkosarakkal várunk.

 

Otthont formálunk •  Elmerülünk a designban  •  Szeretjük az egyediséget  •  Életet viszünk a kertbe


Fedezd fel a Kert és Otthon színes termékpalettáját öntöttvas, kert, lakberendezés, dekorációk és gyerek termékek világában! Varázsold el Te is magadat és szeretteidet öntöttvas kolompokkal, dekoratív lábtörlőkkel és egyéb öntöttvas kiegészítőinkkel! Az örömteli hangulat megteremtése a családnak most végtelenül egyszerű lehet kerti partik, piknikek, családi események tökéletes kivitelezésével, tűzrakóink, teraszfűtéseink, és egyéb grill eszközeink segítségével. Ugye te is szeretnél gondoskodni a környezetünkről? Mi sem egyszerűbb, mint kihelyezni a kertedbe néhány madáretetőt, madárházat valamint rovarhotelt. Gondozd és csinosítsd kerted minőségi, öko kerti eszközeinkkel! Az impozáns beltereidet stílusos virágtartó állvány, igényes lakástextil és különféle dekorációs elemek kiegészítésével tudod még hangulatosabbá tenni. Ha már csak a konyhád várakozik egy különleges átalakításra, bármely egyedi konyhai kiegészítőnkkel ez könnyen sikerülhet. Merülj el velünk a színvonalas holland kert- és lakáskiegészítők világában! Válogass sok ezer termékeink közül!