Blog

Téli madáretetés

Évi
Évi
2021.11.21 10:03
Téli madáretetés

Sok madárfaj tölti nálunk és választja a hűvösebb hónapokat a meleg idő helyett. Mivel ilyenkor nehézkes számukra a megfelelő táplálék bevitele, a kihelyezett madáretetők és a bennük levő finomságokat nagy örömmel fogadják.

Sok madárfaj tölti nálunk és választja a hűvösebb hónapokat a meleg idő helyett. Köztük például a különböző cinegék, a szajkó, a feketerigó vagy éppen a gyönyörű vörösbegy is itthon telel. Mivel ilyenkor nehézkes számukra a megfelelő táplálék bevitele, a kihelyezett madáretetők és a bennük levő finomságokat nagy örömmel fogadják

Számos madár számára Magyarország jelenti a telelőterületet, mivel az itteni klíma még élhető a számukra. Fontos azonban, hogy folyamatos etetéssel és itatással még többet tehetünk a védelmük érdekében.  A folyamatosság pedig elengedhetetlen, hiszen az egyszer már nálunk lakomázott kismadarak valószínűleg a jövőben is számítanak ránk, a könnyű táplálék forrás megvonása ugyanis a hidegebb éjszakákon a madarak pusztulásához vezethet.

Mikor etessünk?

Az ideális etetési intervallum október végétől áprilisig tart, azaz az első fagyok elejétől esedékes, amely mára már sokszor november hónapig kitolódik.  Az aszályos időjárás azonban a fűfélék gyenge terméshozamát eredményezi, ami a korábban megkezdett etetés sem hátrány.   

Kezdésként elegendő néhány marék magot kiszórnunk, illetve az ágakra egy-két almát felszúrnunk, ami a településen áthaladó, vonulóban lévő madarak zsírtartalék felhalmozását is segítheti ott, ahol hiányoznak a magas cukortartalmú bogyókat tartalmazó bodzások.

Mivel etessünk?

A téli etetőkön alkalmazható madáreleségek három nagy csoportba sorolhatóak, melyeket együtt érdemes alkalmazni és így biztosak lehetünk abban, hogy az ivóvízzel együtt az etetők minden madarának minden igényét ki tudjuk elégíteni.

1. Olajos magvak

A legfontosabb téli madáreleség a nem sózott, nem pirított, magas olajtartalmú napraforgó. A napraforgómaghoz érdemes apró szemű magvakat: kölest, muhart stb. keverni. A napraforgó és a köles mellett természetesen a natúr (nem sózott, nem pörkölt) dió, fekete dió, mogyoró, földimogyoró, kesudió, pisztácia stb. is potenciális téli madáreleség. Ennek egyik kiváló forrása lehet a kifejezetten vadon élő madarak számára kitalált mogyoróvaj, amiért a madarak is odáig és vissza vannak akár csak mi emberek. Hálás vendégei lesznek bármely kertnek vagy erkélynek, ha egy kis kikészített élelem várja őket, hát még ha az éppen az egyik  kedvencük is. A fedő eltávolítása után közvetlenül a mogyoróvajtartó madárházba helyezhető, de önmagában is használható.

2. Állati zsiradék

Az olajos magvakhoz hasonlóan fontos téli etetőanyag az állati zsiradék, amely lehet kacsa-, liba- és sertésháj; a sertés zsírszalonna; a faggyú; a főzéssel sótlanított étkezési szalonna vagy a ma már széles körben elterjedt faggyúgolyó. A faggyúgolyó amellett, hogy kiegyensúlyozott táplálékot jelent a madarak számára még használata rendkívül egyszerű. Mivel egy akasztós résszel is el vannak látva. Így csak annyit kell tenned, hogy felhelyezd egy egy faágra, vagy kiteheted még akár az erkélyedre is.

3. Alma

A harmadik és egyben utolsó táplálék típus pedig a gyümölcs. Legideálisabb választás ebben az esetben az alma, hiszen a mellett, hogy kitűnő tápanyagforrás még víztartalma is rendkívül magas. Az almát lehetőleg szúrjuk fel bokrok és fák ágcsonkjaira, de néhány szemet a talajra is tehetünk, így a madarak hóeséskor és azt követően is hozzáférhetnek, míg a földre szórt élelem mindaddig elérhetetlen számukra, amíg el nem takarítjuk a havat.

Milyen a megbízható minőségű madárodú?

Az elmúlt több mint egy évszázad tapasztalatai alapján a 2-2,5 cm vastag fenyődeszkából készült odúk felelnek meg leginkább a minőségi, biztonsági elvárásoknak.  Illetve további plusz pont lehet ha a madárház alapanyaga, felelős erdőgazdálkodásból származik azaz feltüntetik rajta az FSC jelzést. Ezt mindenképpen érdemes figyelembe venni, hiszen ilyenkor a fakitermelés folyamán érvényesül az ökológiai egyensúly fenntartása, nem pusztítottak el természetvédelmi területeket és nem használtak tiltott vegyszereket, illetve az erdőgazdálkodás során betartották a törvényeket és a kivágott fák helyére újakat telepítettek.

Hová tegyük az etetőt?

Az etetőket lehetőleg olyan helyen helyezzük el, ahol a madarak nyugodt, de könnyen megközelíthetően tudják használni. Tegyük olyan magasságba, hogy a vadászó szempároktól távol, biztonságosan tudjanak táplálkozni belőle. Főként a kisseb testű madarak félénkebbek és csak pár pillanatra használják az etetőt. Fontos, hogy az etető környékén legyen valamilyen bokor, örökzöld vagy cserje. Erre azért vagy szükség, mert ha megijednek, akkor legyen egy számukra biztonságot nyújtó búvóhely.

Otthont formálunk •  Elmerülünk a designban  •  Szeretjük az egyediséget  •  Életet viszünk a kertbe


Fedezd fel a Kert és Otthon színes termékpalettáját öntöttvas, kert, lakberendezés, dekorációk és gyerek termékek világában! Varázsold el Te is magadat és szeretteidet öntöttvas kolompokkal, dekoratív lábtörlőkkel és egyéb öntöttvas kiegészítőinkkel! Az örömteli hangulat megteremtése a családnak most végtelenül egyszerű lehet kerti partik, piknikek, családi események tökéletes kivitelezésével, tűzrakóink, teraszfűtéseink, és egyéb grill eszközeink segítségével. Ugye te is szeretnél gondoskodni a környezetünkről? Mi sem egyszerűbb, mint kihelyezni a kertedbe néhány madáretetőt, madárházat valamint rovarhotelt. Gondozd és csinosítsd kerted minőségi, öko kerti eszközeinkkel! Az impozáns beltereidet stílusos virágtartó állvány, igényes lakástextil és különféle dekorációs elemek kiegészítésével tudod még hangulatosabbá tenni. Ha már csak a konyhád várakozik egy különleges átalakításra, bármely egyedi konyhai kiegészítőnkkel ez könnyen sikerülhet. Merülj el velünk a színvonalas holland kert- és lakáskiegészítők világában! Válogass sok ezer termékeink közül!