Blog

Rovarhotel – mi ez a furcsán hangzó szálláshely?

Évi
Évi
2023.03.12 16:48
Rovarhotel – mi ez a furcsán hangzó szálláshely?

Sokszor, ha véletlenül bemászik otthonunkba egy ártatlan bogár, szinte kivétel nélkül mindenki gyorsan elpusztítja. Bele sem gondolunk, hogy milyen hatalmas szerepe lehet a természetben, és jobban tennénk, ha inkább visszavinnénk őket a saját környezetükbe.

Kik a rovarhotel lakói?

Hogy kik költöznek be a rovarhotelbe? A hasznosabb rovarfajták közül elsősorban például a magányosan élő szorgalmas méhfajtákat kell megemlíteni, akik fáradhatatlanul dolgoznak fáink, terményeink és virágaink beporzásán. De ott vannak a katicabogarak is, akik a kártevők egyik legnagyobb ellenségei és szívesen fogyasztják a levéltetveket. Ha felemelsz a talajról egy nagyobb követ, akkor láthatod, mennyi apró élőlény próbál menedéket találni magának és milyen nyüzsgő élet folyik a kő alatt, ők mind potenciális hotelvendégek lehetnek. A kertünkben élő rovarok nagy részéről nem is gondolnád, mennyire hasznosak és milyen nagy számban pusztítják a kártevő élőlényeket.

Mikor érdemes kihelyezni a rovarhotelt?

A téli hidegek előtt mindenképp, de akár az év bármely szakaszában. Sajnos az egyre sűrűbben épülő városok miatt és a rovarirtószerek folyamatos használatával csökken a rovarok élettere. Ha rendszeresen nyírjuk otthon a kerti füvet, azzal elvesszük az apró élőlények szálláshelyét, akik így nem találnak téli “hibernáló” helyet maguknak. Éppen ezért segíthetünk nekik egy-egy rovarhotel kihelyezésével átvészelni a hideg időszakot, amelyben a téli idejüket szívesen töltik. A hotel tanulmányozása izgalmas elfoglaltság lehet az egész családnak, a gyerekek pedig testközelből láthatják a rovarok viselkedését.

Hova tegyük a rovarhotelt?

Elhelyezéskor több szempontot is figyelembe vehetünk. A legtöbb rovarhotel fából készült, amelyet ha leteszünk a földre, akkor a repülni nem tudó rovarok is könnyen birtokba vehetik. Ám érdemes kisebb lábakra állítani, hogy elkerüljük a faanyag átnedvesedését. Felfüggesztéssel is rögzítjük, bár akkor lehet, hogy a szálló vendégei kevésbé lesznek sokfélék.

A rovarhotelt védett helyre tegyük, amely száraz és széltől mentes tud maradni, például a fal mellett, sövény mellett vagy az ablakpárkányra. Minél szárazabban marad a hotel, annál ideálisabb a rovarok számára. Sok rovar már a tél vége felé aktívvá válik, jól érzik magukat a napsütésben, ezért elhelyezéskor érdemes azt is figyelembe venni, hogy sokat süssön rá a nap.

Talán nem is gondolnánk, de városi környezetben is megállja a helyét a rovarhotel, hiszen a tél és a hideg ugyanúgy fenyegeti őket, ráadásul kevesebb lehetőségük is van búvóhelyet keresni. Egy erkélyre elhelyezve is ugyanúgy kényelmesen be tudják magukat vackolni a zord időjáráskor.

Hogyan legyen minél több hasznos rovarunk?

1. Kerüljük az összes rovarirtószer használatát - sajnos a szer nem válogat, a kártékony és a hasznos rovarokat is kiírtja

2. Ültessünk rovarokat vonzó növényeket! Ilyen a levendula, cickafark, kapor, menták

3. A rovarok is isznak – ezért tegyünk egy edénybe kevés vizet, és helyezzünk bele különböző méretű köveket, hogy mindenféle mélységben rendelkezésre álljon a víz

Nézd meg rovarhoteleinket és helyezz el egyet otthonodban te is! A tavasz eljövetelekor is használni fogják és hálásak lesznek a gondoskodásért. Bízhatsz benne, hogy cserébe munkálkodni fognak, szebbé és kártevőktől mentessé varázsolják a környezetedet!

Kattints IDE, és nézd meg!

 

Otthont formálunk •  Elmerülünk a designban  •  Szeretjük az egyediséget  •  Életet viszünk a kertbe


Fedezd fel a Kert és Otthon színes termékpalettáját öntöttvas, kert, lakberendezés, dekorációk és gyerek termékek világában! Varázsold el Te is magadat és szeretteidet öntöttvas kolompokkal, dekoratív lábtörlőkkel és egyéb öntöttvas kiegészítőinkkel! Az örömteli hangulat megteremtése a családnak most végtelenül egyszerű lehet kerti partik, piknikek, családi események tökéletes kivitelezésével, tűzrakóink, teraszfűtéseink, és egyéb grill eszközeink segítségével. Ugye te is szeretnél gondoskodni a környezetünkről? Mi sem egyszerűbb, mint kihelyezni a kertedbe néhány madáretetőt, madárházat valamint rovarhotelt. Gondozd és csinosítsd kerted minőségi, öko kerti eszközeinkkel! Az impozáns beltereidet stílusos virágtartó állvány, igényes lakástextil és különféle dekorációs elemek kiegészítésével tudod még hangulatosabbá tenni. Ha már csak a konyhád várakozik egy különleges átalakításra, bármely egyedi konyhai kiegészítőnkkel ez könnyen sikerülhet. Merülj el velünk a színvonalas holland kert- és lakáskiegészítők világában! Válogass sok ezer termékeink közül!