Blog

Műanyag villa, tányér, pohár - hogyan helyettesítsd?

Évi
Évi
2023.07.23 17:43
Műanyag villa, tányér, pohár - hogyan helyettesítsd?

Tudtad, hogy minden évben több, mint 100 millió egyszer használatos műanyag poharat hajítunk el? Átlagosan alig 30 percet használjuk, de annak az egy darabnak több, mint 450 év kell, amíg lebomlik.

Eleinte forradalmi felfedezésként az egész világ körbeujjongta a műanyag zacskókat, tányérokat, poharakat, melyek ha hiszitek, ha nem, még mindig egy szemétdombon fekszenek vagy valamelyik tengerbe öntve lebegnek éppen.

Sokan felteszik maguknak a kérdést, hogy „De én egyedül mit érek el? Attól jobb lesz a Földnek, ha én nem műanyag tányérokat veszek?” Igen! Mert sok kicsi sokra megy és jól tudjuk, hogy ketyeg az óra, amíg még tehetünk valamit.

Gondolkozz, mielőtt vásárolsz! Ha környezetbarát termékeket használsz hosszútávon, akkor egy újabb, hatalmas lépést tettél te is a fenntartható jövőért. 

 

Konyhai termékek helyettesítése

Nézzük, mely termékeket nem lehet forgalomba hozni és mivel helyettesítheted őket:

1. Műanyag szívószál

Egy ember átlagosan egy évben 100 műanyag szívószálat dobott ki. Egy gyors fejszámolást követően inkább ki sem mondjuk, hogy több tíz millió ember mekkora szemetet termel ezáltal. A bambuszból készült szívószálat egy vékony kis feke segítségével könnyen megtisztíthatod, újra és újra használhatod akár többszáz alkalommal is.

Kattints ide és nézd meg a bambusz szívószál szettet!

Másik remek alternatíva a papírból készült verzió, ahol az egyszínűt és a mintásat is megvásárolhatod, a kerti parti vagy a házibuli hangulatától függően.

Kattints ide és nézd meg az összes szívószálat!

 

2. Műanyag tányérok

Ezeket a tányérokat már régóta helyettesíthetnénk a papír verzióval, mégis a legtöbb fesztiválon, szabadtéri rendezvényen és kerti partin is ilyen tányért kaptunk a kezünkbe. Ha csak süteményt, kekszeket, szendvicseket vagy grillezett ételeket szeretnél felszolgálni, akkor a papír tányérokat is kényelmesen használhatod. Viszont ha félsz, hogy hamar átázik egy szaftos kis magyaros pörkölttől, akkor bátran szerezd be a többször is felhasználható, préselt pálmalevélből készült tányérokat! 

Kattints ide és nézd meg az öko tányérokat!

 

3. Műanyag evőeszközök

Ha még eddig világéletedben papírtányért vásároltál az összes kerti bulihoz, a villa és a kés már biztosan műanyag volt... Ennek a korszaknak vége! Kezdj el bátran megbarátkozni az eldobható fa evőeszközökkel, amelyek ugyanolyan jó szolgálatot tesznek, mint műanyag társaik, viszont nem kell több ezer év a lebomlásukhoz. Méhviasszal vannak kezelve, így vízállóak és akár 8-10 használatot is kibírnak, ráadásul meleg és hideg ételek is fogyaszthatók vele.

Kattints és nézd meg az öko evőeszközöket!

 

4. Műanyag poharak

Az egyszerhasználatos műanyag poharak szinte még több szemetet termelnek, mint a tányérok. Gondoljunk csak bele... Egy presszó kávé az útmenti büfében. 3 dl üdítő a strandon. Megszámlálhatatlan műanyag pohár végzi a szemétben akár egy óra leforgása alatt. Ezek a papírpoharak szintén méhviasszal van kezelve, így vízállóak és egész este fogyaszthatsz belőlük forró teát vagy jeges üdítőt.

Kattints ide és nézd meg az öko poharakat!

 

5. Műanyag zacskók

A kasszánál feleslegesen megvásárolt huszadik vagy ötvenedik műanyag zacskó ideje lejárt! Gondolj bele, hogy azt a pár almát, a pólót és a könyvet is amit vettél, sok helyen mind-mind külön zacskóba kaptad meg. Hányszor történt ez meg eddigi életed során? Hazavitted majd vagy a kukában végezte 5 perc múlva vagy a másik száz darab mellé tetted jobb esetben. Válassz inkább 5 dizájnos, környezetbarát táskát, legyen mindig belőle az autóban vagy a táskádban!

Kattints ide és nézd meg a bevásárlótáskákat!

 

Otthont formálunk •  Elmerülünk a designban  •  Szeretjük az egyediséget  •  Életet viszünk a kertbe


Fedezd fel a Kert és Otthon színes termékpalettáját öntöttvas, kert, lakberendezés, dekorációk és gyerek termékek világában! Varázsold el Te is magadat és szeretteidet öntöttvas kolompokkal, dekoratív lábtörlőkkel és egyéb öntöttvas kiegészítőinkkel! Az örömteli hangulat megteremtése a családnak most végtelenül egyszerű lehet kerti partik, piknikek, családi események tökéletes kivitelezésével, tűzrakóink, teraszfűtéseink, és egyéb grill eszközeink segítségével. Ugye te is szeretnél gondoskodni a környezetünkről? Mi sem egyszerűbb, mint kihelyezni a kertedbe néhány madáretetőt, madárházat valamint rovarhotelt. Gondozd és csinosítsd kerted minőségi, öko kerti eszközeinkkel! Az impozáns beltereidet stílusos virágtartó állvány, igényes lakástextil és különféle dekorációs elemek kiegészítésével tudod még hangulatosabbá tenni. Ha már csak a konyhád várakozik egy különleges átalakításra, bármely egyedi konyhai kiegészítőnkkel ez könnyen sikerülhet. Merülj el velünk a színvonalas holland kert- és lakáskiegészítők világában! Válogass sok ezer termékeink közül!