Blog

Miért ne hagyd abba a madáretetést április közepéig?

Évi
Évi
2022.04.03 10:10
Miért ne hagyd abba a madáretetést április közepéig?

Tudtad, hogy a tavasz első pár hetében még ugyanolyan fontos a madáretetés, mint a leghidegebb hónapokban? Cikkünkből kiderül, hogy miért és hogyan segíts ilyenkor is a madaraknak!

Szerencsére sokunknak már hozzá tartozik az őszi-téli előkészületekhez, hogy madáretetőket helyezünk ki a kertbe, és mindenféle finomsággal kedveskedünk az itthon telelő madaraknak. Ez nem csak nekik hatalmas segítség, hanem saját magunknak is örömet szerezhetünk vele: olyan jó látni, mikor hálás kismadarak csipegetik a kihelyezett madáreledelt! De vajon meddig és hogyan segítsük őket, hogy biztosan egészségesek és erősek maradjanak a jó időig?

Ezért gondolj még tavasz elején az éhes kismadarakra!

A fészeképítés és a költési időszak sikerességéhez jelentős energiára van szükségük a madaraknak, ezért nagyjából április közepéig még figyelj oda, hogy legyen mivel megvendégelni őket! Egy szép madáretető pedig nemcsak hasznos, de igazi dísze is a kertnek, és annyi féle változatban kapható már, hogy a vidékies hangulatot kedvelőktől egészen a modern stílust képviselőkig mindenki találhat egy, a saját házához, kertjéhez passzoló darabot.

Hogyan változzon az eleség összetétele?

Márciustól április közepéig arra kell odafigyelnünk, hogy több apróbb magvat is keverjünk a madáreledelbe, mint a cirokmag, szezámmag, lenmag, köles, búza, vagy a kukoricadara. Ezeket már akár dekoratív, édes formákba tömörítve is kaphatjuk, amik egyszerre szolgálnak madáreleségül és a kert díszeként!

A hosszú tél alatt a magevő madarak többé-kevésbé még képesek természetes forrásokból is táplálkozni (például a betakarítások után tarlókon, földeken megmaradt magocskákból, termésekből), azonban tél végére, tavasz elejére ezek a természetes eleségraktárak szinte teljesen kiürülnek. Ezek utánpótlására van tehát szükségük egészen addig, amíg a természet új erőre nem kap, és el nem kezdenek sarjadni a friss tavaszi hajtások.

A gyümölcsöt is szeretik!

A magvak mellett még nyugodtan helyezzünk ki (félbevágott) almát, bogyókat is (pl. csipkebogyó, kökény) a megfelelő folyadék- és szénhidrátpótlás végett.

Ha így teszünk, a madarak jobb esélyekkel jutnak elegendő tápanyaghoz akkor is, mikor az első tavaszi növények és termések még nem indultak növekedésnek.

Ami viszont nem madáretetőbe való

Veszélyes táplálékok a madarak számára például a kenyérfélék, a feldolgozott (pörkölt és sózott) magvak, feldolgozott húskészítmények, nyers rizs, liszt, csontkukac. Ezeket hagyjuk ki az etetőkből, hogy kis barátaink boldogok és egészségesek maradjanak!

Madárbarát kert egész évben

A madáritatók nem csak szépek, de létfontossgúak is lehetnek

Ha a madáretetési időszak után is szeretnéd, hogy gyönyörködhess az odacsalogatott madárkákban, akkor jó, ha egy szép madáritatóval is felszereled a kertedet. Itt fontos megjegyezni, hogy a tisztálkodáshoz és iváshoz szükséges víz hozzáférhetősége télen-nyáron sarkalatos pontot jelent! Nyáron a hőség és a szárazság miatt van nagy szükség madáritatók kihelyezésére, télen pedig a vízkészlet fagyása, vagy éppen a fagyott víz (harmat, zúmara) hiánya is éppúgy nehézséget jelenthet.

Míg a melegebb időszakban a madáritatókat elegendő csak időnként ellenőrizni, friss vízzel feltölteni, addig télen arra is oda kell figyelnünk, hogy a keményebb hidegek alatt a fagyott vizet lehetőség szerint minél gyakrabban helyettesítsük friss, folyékony halmazállapotú vízzel, amiben a madarak télen is fürdeni és inni tudnak.

Persze nem csak ők lesznek boldogabbak, ha pár apróbb újítással a kedvükben akarsz járni. A kertben ücsörgős tavaszi és nyári délutánok is sokkal természetközelibbek és színesebbek lesznek, ha vidám kismadarak időznek nálad!

A segítség hiánya akár a madárpopuláció csökkenéséhez is vezethet

Madáretetők és madáritatók kihelyezése és gondozása jó időtöltés, gazdagítjuk környezetünket, mialatt még jót is teszünk a természettel. Ám csak ritkán gondolunk bele, hogy ennek komoly súlya is van: a kismadarak szemszögéből a túlélés, saját életük a tét! Ha nem segítjük őket megfelelően, az bizonyos időszakokban és területeken akár éhezéshez, a madarak számának csökkenéséhez is vezethet. És mindez számunkra csak egy apró figyelmességen múlik.

Hajrá, legyen a te kerted is madárbarát!

Otthont formálunk •  Elmerülünk a designban  •  Szeretjük az egyediséget  •  Életet viszünk a kertbe


Fedezd fel a Kert és Otthon színes termékpalettáját öntöttvas, kert, lakberendezés, dekorációk és gyerek termékek világában! Varázsold el Te is magadat és szeretteidet öntöttvas kolompokkal, dekoratív lábtörlőkkel és egyéb öntöttvas kiegészítőinkkel! Az örömteli hangulat megteremtése a családnak most végtelenül egyszerű lehet kerti partik, piknikek, családi események tökéletes kivitelezésével, tűzrakóink, teraszfűtéseink, és egyéb grill eszközeink segítségével. Ugye te is szeretnél gondoskodni a környezetünkről? Mi sem egyszerűbb, mint kihelyezni a kertedbe néhány madáretetőt, madárházat valamint rovarhotelt. Gondozd és csinosítsd kerted minőségi, öko kerti eszközeinkkel! Az impozáns beltereidet stílusos virágtartó állvány, igényes lakástextil és különféle dekorációs elemek kiegészítésével tudod még hangulatosabbá tenni. Ha már csak a konyhád várakozik egy különleges átalakításra, bármely egyedi konyhai kiegészítőnkkel ez könnyen sikerülhet. Merülj el velünk a színvonalas holland kert- és lakáskiegészítők világában! Válogass sok ezer termékeink közül!