Blog

Hasznos tippek a kertben!

Évi
Évi
2021.08.15 08:44
Hasznos tippek a kertben!

Ha még teljesen kezdő vagy a kertészkedés területén, vagy csak bizonytalan abban, hogy valóban a megfelelő eszközöket használod, akkor ez a cikk neked szól.

Ha számodra is ismeretlen még a komposzt kanál és a gyomláló pálca kifejezések, akkor maradj velünk és szerezz meg minden tudást a legalapvetőbb kerti szerszámokról.

Kapálás - Gyomlálás

A kapálás egyik fő célja, mindamellett, hogy kigyomláljuk és széppé varázsoljuk a kertet, a talaj nedvességének megőrzése. Kapáláskor nem csak gyomtalanítunk, hanem alkalmassá tesszük a talajt a nedvesség befogadására.

A gyomnövények alapvető tápanyagokat és nedvességet vonnak el a növényeinktől, illetve további nedvességet párologtatnak el lombfelületükkel a talajból. Ezáltal virágaink, termőnövényeink vízellátása, növekedése majd végső soron terméshozama kerül veszélybe. Ezt csak rendszeres kapálással és gyomlálással lehet megelőzni.

Kisebb méretű kertben, illetve virágkaspók esetében hasznos lehet egy gyomláló alkalmazása, amellyel könnyebben hozzáférhetünk a gyomhoz anélkül, hogy a számunkra értékes növény sérülne. A gyomnövények gyökerei gyakran mélyre nőnek.

A gazfélék, mint a gyermekláncfű, a kúszótarack, a podagrafű, a vadsóska és a csalán kigyomlálásakor próbáljuk meg a gyökérzet lehető legnagyobb részét eltávolítani. Ezek a növények a talajban maradt gyökerükről újra kisarjadhatnak, ami még gyorsabban történik, ha a talaj nedves. A kiszedett gyökereket ezért lehetőség szerint ne a komposztba dobjuk, mivel ott is feléledhetnek. Ehelyett dobjuk a szerves hulladékgyűjtőbe.

TIPP: Ültetés

Amikor virágföldet vásárolunk a boltban, fontos, hogy ne  csak az árat nézzük, mert a gyenge minőségű föld  számos kárt okozhat: gyomosodhat, kártevőket tartalmazhat és ez a virágok pusztulásához vezethet. Az ültetetés első lépéseként töltsük fel a választott ládát, kaspót jó minőségű virágfölddel, amely megfelel az adott növény igényeinek.

Ezután a félig feltöltött tárolóba helyezzük bele a növényt és közben figyeljünk arra, hogy az minél kevesebb homokot és gyökeret veszítsen. Ezután fedjük be földdel, és óvatos tömködő mozdulatokkal fixáljuk tőnél a földet. Végezetül pedig növényfajtától függően öntözzük.

Metszés

A metszés elsőszámú célja a termőegyensúly fenntartása, annak meghosszabbítása, illetve minőségének javítása egyszerre! A jól ismert „a kevesebb néha több” elv tehát itt is érvényesül, mert minél kevesebb gyümölcs fejlődik egy fán, az annál nagyobb és ízletesebb lesz végül. Helyes metszéssel a termékeny évek alatt megtermett gyümölcs mennyiségét akár 25-30%-kal is növelheti.

Erre igen jó példa, hogy egy metszés nélkül évi 50 kg gyümölcsöt termő átlagos kerti almafa a helyes metszést követően megtáltosodik! Termésmennyisége, és különösen a fogyasztható gyümölcs mennyisége 70 kg körülire emelkedik. A rendszeres metszéssel pedig 40 évig is termőképes marad.

Ehhez azonban jó minőségű metszőollóra lesz szükségünk. Saját igény szerint válogathat bárki, hiszen a professzionálistól egészen a design mintás kialakítású metszőollókig többféle termék található webáruházunkban. Figyelmedbe ajánljuk más metszőollókat is, például a rozsdamentes acélból készült, ergonómikusan kialakított kőrisfamarkolatú metsző ollónkat (GT13) valamint dizájnos, rózsás metszőollónkat is.

Egyéb hasznos eszközök

Hányszor történt már meg veled, hogy használt virágcserepeidet ki kellett tisztítanod, de persze soha nem volt kéznél egy kefe, vagy egy erre alkalmas rongy. A jó hír, hogy ezt most  egy nagyon egyszerű, de praktikus eszközzel megteheted. Ezt a virágcserép tisztító kefét már  2600 Ft-ért megvásárolhatod webáruházunkban!

Bárhova is teszed, ha felakasztod az  erkélyeden, vagy kerti szerszámaid mellett tárolod, mindig kéznél lesz. Amikor növényeid átültetésére kerül a sor használhatod a komposzt kanalat is, amivel könnyedén tudod lapátolni a növényföldet is!

Reméljük, hogy tetszett cikkünk és még nagyobb kedvet kaptál a kertészkedésre. Ha  otthonodhoz nem tartozik kert, akkor biztosan nagyobb élménnyel és szeretettel fogod dekorálni lakásod különféle növényekkel. Biztosak vagyunk abban, hogy bármilyen apró kis tevékenység növényeid körül nagy örömödre fog szolgálni, hiszen ezáltal Te is közelebb kerülsz a természethez!

Otthont formálunk •  Elmerülünk a designban  •  Szeretjük az egyediséget  •  Életet viszünk a kertbe


Fedezd fel a Kert és Otthon színes termékpalettáját öntöttvas, kert, lakberendezés, dekorációk és gyerek termékek világában! Varázsold el Te is magadat és szeretteidet öntöttvas kolompokkal, dekoratív lábtörlőkkel és egyéb öntöttvas kiegészítőinkkel! Az örömteli hangulat megteremtése a családnak most végtelenül egyszerű lehet kerti partik, piknikek, családi események tökéletes kivitelezésével, tűzrakóink, teraszfűtéseink, és egyéb grill eszközeink segítségével. Ugye te is szeretnél gondoskodni a környezetünkről? Mi sem egyszerűbb, mint kihelyezni a kertedbe néhány madáretetőt, madárházat valamint rovarhotelt. Gondozd és csinosítsd kerted minőségi, öko kerti eszközeinkkel! Az impozáns beltereidet stílusos virágtartó állvány, igényes lakástextil és különféle dekorációs elemek kiegészítésével tudod még hangulatosabbá tenni. Ha már csak a konyhád várakozik egy különleges átalakításra, bármely egyedi konyhai kiegészítőnkkel ez könnyen sikerülhet. Merülj el velünk a színvonalas holland kert- és lakáskiegészítők világában! Válogass sok ezer termékeink közül!