Blog

Friss zöldségek és fűszerek - tavaszi magaságyás 2. rész

Évi
Évi
2023.05.21 17:39
Friss zöldségek és fűszerek - tavaszi magaságyás 2. rész

Ha már készen van a magaságyásod és az előző blogban leírt rétegzési szabályokat is betartottad, akkor itt az idő gondolkozni a beleültethető növényeken.

Érdemes írni egy listát a kedvenc ételeitekről, amiket otthon készítesz, a zöldségekről, amiket szívesen fogyaszt a család és a rendszeresen használt fűszerekről, így igényiteknek megfelelően rendezheted be az ágyást. Majdnem minden háztartásban kedvelt a snidling, a paradicsom, a limonádéhoz elengedhetetlen menta és a bazsalikom, de közkedvelt a folyton termő eper, a rukkola és a spenót is.

A kiválasztott növényeknél hasznos utánanézni a növénypárosításnak, hiszen a hasonló vízigényű és napigényűeket kell egymás mellé ültetni, hogy ne vívjanak egymással konkurenciát, ne szívják el egymástól a tápanyagokat.

 

Hasznos tippek az ültetéshez

Az ültetésnél is vannak aranyszabályok. Egy ágyáson belül nem szabad csak ugyanazt a fajta zöldséget termeszteni, mivel az kedvez a kártevőknek. Az összemixelt zöldségfélék egymás kártevőit elűzik és olyan tápanyaggal töltik meg a földet, amely szomszédjának jót tesz és a fejlődését elősegíti. Ha rosszul választod meg a növényeket, akkor elszívhatják egymás elől a tápanyagot és fejlődésük lelassul.

Figyelj a vízigényre! Kevesebb vízigényű zöldséget nem szabad a nagy vízigényűekkel összeültetni. Jó párosítás például a cukkini, az uborka és a paprika. Nézd meg, hol éri a legtöbb napsütés az ágyást és oda ültess paradicsomot, paprikát.

Vizsgáld meg, a növények mekkora helyet fognak majd igényelni, ha megnőnek! A cukkininak például a napfény mellett szüksége van a nagy helyre is, ezért érdemes az ágyás szélére ültetni, így szépen ki tud futni az ágyásból.

Ha a paradicsomot vagy a babot szeretnéd felfuttatni, vigyázz arra, hogy mennyire fogja árnyékolni az ágyásban lévő többi növényt! Az ágyások szélére kerülhet mindenféle fűszernövény, levendula, bazsalikom, rozmaring vagy fokhagyma is.

A fűszernövények, amíg nem fejlődnek ki, addig figyelj rá, hogy a talaj mindig legyen nedves, majd ha már szépen növöget, akkor vegyél vissza a locsolásból és csak mérsékelten öntözd őket. Légy türelmes, nem szabad az első 5 centis fűszereket letépkedni, bármennyire is vonzónak tűnnek. Ha már erős a lombja a növénynek, és erőteljes a színe, akkor indulhat a főzés és a növényszárítás. Ne felejtsd el rendszeresen visszavágni őket, mivel ez is serkenti a növekedést.

A magaságyásnak rendkívül sok pozitívuma van

A saját termesztésű zöldségek lédúsak, ízletesek. A Kert és Otthonbolt webshopjában értékesített ágyások közül a kisebbeket akár a teraszokra, erkélyekre is ki lehet helyezni. Jó érzés lesz saját, vegyszermentes és friss fűszernövényekkel megszórni az ételt, készíthetsz zöldségkrémeket és friss eperrel díszítheted a tortát. Gondolj a téli teázásokra, szárítsd meg a leszedett gyógynövényeket! Legyen saját szárított teakeveréked, amelyet még ajándékba is vihetsz szeretteidnek.

Nézd meg magaságyásainkat és palántázással kapcsolatos kiegészítőinket!

Kattints IDE, és nézd meg!

 

 

Otthont formálunk •  Elmerülünk a designban  •  Szeretjük az egyediséget  •  Életet viszünk a kertbe


Fedezd fel a Kert és Otthon színes termékpalettáját öntöttvas, kert, lakberendezés, dekorációk és gyerek termékek világában! Varázsold el Te is magadat és szeretteidet öntöttvas kolompokkal, dekoratív lábtörlőkkel és egyéb öntöttvas kiegészítőinkkel! Az örömteli hangulat megteremtése a családnak most végtelenül egyszerű lehet kerti partik, piknikek, családi események tökéletes kivitelezésével, tűzrakóink, teraszfűtéseink, és egyéb grill eszközeink segítségével. Ugye te is szeretnél gondoskodni a környezetünkről? Mi sem egyszerűbb, mint kihelyezni a kertedbe néhány madáretetőt, madárházat valamint rovarhotelt. Gondozd és csinosítsd kerted minőségi, öko kerti eszközeinkkel! Az impozáns beltereidet stílusos virágtartó állvány, igényes lakástextil és különféle dekorációs elemek kiegészítésével tudod még hangulatosabbá tenni. Ha már csak a konyhád várakozik egy különleges átalakításra, bármely egyedi konyhai kiegészítőnkkel ez könnyen sikerülhet. Merülj el velünk a színvonalas holland kert- és lakáskiegészítők világában! Válogass sok ezer termékeink közül!