Blog

Friss zöldségek és fűszerek - tavaszi magaságyás 1. rész

Évi
Évi
2023.05.07 17:37
Friss zöldségek és fűszerek - tavaszi magaságyás 1. rész

Ha imádsz főzni, szereted a zamatos zöldségeket és a friss fűszernövényt, akkor hagyj fel te is a szupermarketek polcait elözönlő, ízetlen külföldi termések vásárlásával.

1.rész: A kezdetek

Ma már a magaságyásnak köszönhetően akár az erkélyen vagy egy kisebb kertben is termeszthetsz saját hozzávalókat.

Webáruházunkban a kész magaságyásokat is megvásásrolhatod vagy összefoghattok a családdal és egy délután alatt a megfelelő hozzávalókkal nekiállhattok az elkészítésének. Ha te, a már kész magaságyás mellett döntenél, akkor görgess lejjebb a rétegezésig, ha pedig saját magad állítanád össze, akkor olvasd el figyelmesen a helyes lépéseket.

 

1.lépés - A hely kijelölése

- Fontos, hogy mivel naponta van vele dolgunk, ezért könnyen megközelíthető, szélvédett helyre kerüljön és körbe lehessen járni

- Praktikus, ha a közelben van a kút, vagy a vízcsap

- Az ágyás minden szegletét érnie kell legalább néhány óra napfénynek

- Az építéshez szükséges minden hozzávalót be tudunk szerezni egy nagyobb kertészeti áruházban, aki pedig szeret otthon barkácsolni, az a családod is bevonhatja a kellékek összeállításába

- Méretét tekintve nincsenek kőbe vésett szabályok, de a legjobb, ha az ágyás nem túl széles, át tudunk nyúlni rajta, könnyen elérjük minden pontját – ez nagyjából 120 centimétert jelent

- Ha a hosszát nézzük, akkor az szinte tetszőlegesen kialakítható, de a 4-5 métert ne haladja meg, mert fennáll a veszélye annak, hogy nem lesz stabil

 

2. Lépés – A tartóelemek beszerzése

- A keret anyagát tekintve a leggyakoribb megoldás a fa, de célszerű a ház és a kert stílusához igazítani

- Lehet használt deszkából, téglából, faforgács lapokból vagy bármilyen más természetes anyagból

- A lényeg, hogy legyen az összkép harmonikus és a keret tartsa egyben az ágyást

Hasznos TIPP: Ha faanyaggal dolgozunk, akkor egy nagyon fontos szabályt be kell tartanunk. Mivel élelmiszereket termelünk majd benne, nem szabad vegyszerrel kezelnünk a keretet, csak sima lenolajjal. Legalább egy nappal korábban le kell kenni, hogy az olaj be tudjon szívódni a fába. Miután ezt megtettük, ássuk be őket a talajba egyharmadáig.

 

3. Lépés – Rétegzés

FONTOS! Ha nem kész, lábakon álló magaságyást veszel tőlünk, hanem te magad barkácsolod össze, akkor mindenképp fogadd meg tanácsunkat! A magaságyásban lévő talaj idővel fel fog melegedni, amibe a furkáló kis vakondok és a pockok nagy örömmel fogják magukat belevetni és igen nagy bajt okoznak majd. Ezért előre kell gondolkozni és még mielőtt bármibe is belefognánk, ássuk ki a talajt 20 cm mélyen és tegyünk nyúlhálót az ágyás aljára, így elkerülhetjük a bosszankodást és a szétrágott kis gyökereket.

A magaságyásnál nagyon fontos a megfelelő rétegzés. Lássuk, miből áll az 5 réteg:

Alapszabály: kerüljön alulra minden lassan lebomló, majd felülre a gyorsan lebomló anyag

1.réteg

A legalsó, talajképző rétegbe 20 centiméter magasan kell a leglassabban lebomló anyagokat tennünk. Érdemes összegyűjteni a lehullott ágakat, a fák, bokrok metszéséből származó gallyakat és vesszőket, kukorica- és napraforgószárat. Ha nagyobb darabok is a kezünk közé akadtak, 5-10 centiméteresre aprítottuk őket, hogy könnyebben tudjuk tömöríteni a réteget. Végül tapossuk meg jól az egészet.

2.réteg

A második 20 centiméteres réteg a komposztálható kerti hulladékok összessége, például a kerti gazokat, a krumpli, bab és borsóhéjat használhatjuk fel. A szerves anyagok lassan elkezdenek korhadni, ami által széndioxid és hő keletkezik, ez pedig kedvez a növényeinknek. Próbáljunk minél többféle szerves hulladékot felhasználni, hogy minden növény megtalálja majd a fejlődéséhez szükséges tápanyagokat.

3.réteg

Gyűjtsük össze a lehullott leveleket és a lenyírt füvet is, hiszen ez alkotja a harmadik réteget, ugyancsak 20 centiméter vastagságban. Ha van rá lehetőségünk, egészítsük ki fenyőfa tűlevelével és fenyőkéreggel, amely megőrzi a talaj nedvességét és megakadályozza a gyomok kialakulását.

4.réteg

Ismét jött egy 20 centis érett komposztréteg, de ezúttal keverjük el istállótrágyával. Ez a réteg már olyan szerves anyagokból áll, amelyekből a növények gyökerei közvetlenül táplálkozhatnak.

5.réteg

Ez a felső, 20 cm vastagságú termőréteg, amelyet az ágyás helyéről az elején kiástunk. Ha kész magaságyást veszel, akkor földet megveheted a kertészetekben is.

Miután a gyönyörű rétegek is készen vannak, jöhet az ültetés. Következő blogunkban az ágyasba ültethető különböző zöldségekről és fűszernövényekről lesz szó, addig is gyönyörködjetek néhány kép erejéig ezekben a gyönyörű ágyásokban termesztett növényekben. Mindenki ilyen látványt szeretne a kertjében, nem igaz? 

Kattints IDE és nézd meg a palántázáshoz szükséges asztalokat, jelölőket, kerti eszközeinket!

 

Otthont formálunk •  Elmerülünk a designban  •  Szeretjük az egyediséget  •  Életet viszünk a kertbe


Fedezd fel a Kert és Otthon színes termékpalettáját öntöttvas, kert, lakberendezés, dekorációk és gyerek termékek világában! Varázsold el Te is magadat és szeretteidet öntöttvas kolompokkal, dekoratív lábtörlőkkel és egyéb öntöttvas kiegészítőinkkel! Az örömteli hangulat megteremtése a családnak most végtelenül egyszerű lehet kerti partik, piknikek, családi események tökéletes kivitelezésével, tűzrakóink, teraszfűtéseink, és egyéb grill eszközeink segítségével. Ugye te is szeretnél gondoskodni a környezetünkről? Mi sem egyszerűbb, mint kihelyezni a kertedbe néhány madáretetőt, madárházat valamint rovarhotelt. Gondozd és csinosítsd kerted minőségi, öko kerti eszközeinkkel! Az impozáns beltereidet stílusos virágtartó állvány, igényes lakástextil és különféle dekorációs elemek kiegészítésével tudod még hangulatosabbá tenni. Ha már csak a konyhád várakozik egy különleges átalakításra, bármely egyedi konyhai kiegészítőnkkel ez könnyen sikerülhet. Merülj el velünk a színvonalas holland kert- és lakáskiegészítők világában! Válogass sok ezer termékeink közül!