Blog

Friss zöldségek a kertben? Így építs őszi magaságyást!

Évi
Évi
2022.10.30 15:43
Friss zöldségek a kertben? Így építs őszi magaságyást!

Álmodoztál már Te is zamatos, permetezéstől mentes saját gyümölcsökről és zöldségekről? Veled is megtörtént már, hogy egy szupermarketben vásárolt zöldségnek vagy gyümölcsnek nem volt olyan intenzív íze?

Magaságyás építésével és egy kis lelkesedéssel, odafigyeléssel a te zöldségeid lehetnek a legzamatosabbak. Mielőtt egy nagy lendülettel felásnád a kertet, először a fejedben kell eldőlnie mindennek! Az építést érdemes már ősszel elkezdeni, hogy tavaszig a benne lévő rétegek kellőképpen összeérjenek és egy tápanyagdús talaj jöjjön létre, mire elérkezik az ültetés ideje.

 

1.Lépés - A hely kijelölése

- Fontos, hogy mivel naponta van vele dolgunk, ezért könnyen megközelíthető, szélvédett helyre kerüljön és körbe lehessen járni.

- Praktikus, ha a közelben van a kút, vagy a vízcsap

- Az ágyás minden szegletét érnie kell legalább néhány óra napfénynek

- Az építéshez szükséges minden hozzávalót be tudunk szerezni egy nagyobb kertészeti áruházban, aki pedig szeret otthon barkácsolni, az a családod is bevonhatja a kellékek összeállításába

- Méretét tekintve nincsenek kőbe vésett szabályok, de a legjobb, ha az ágyás nem túl széles, át tudunk nyúlni rajta, könnyen elérjük minden pontját – ez nagyjából 120 centimétert jelent

- Ha a hosszát nézzük, akkor az szinte tetszőlegesen kialakítható, de a 4-5 métert ne haladja meg, mert fennáll a veszélye annak, hogy nem lesz stabil

 

2. Lépés – A tartóelemek beszerzése

- A keret anyagát tekintve a leggyakoribb megoldás a fa, de célszerű a ház és a kert stílusához igazítani

- Lehet használt deszkából, téglából, faforgács lapokból vagy bármilyen más természetes anyagból

- A lényeg, hogy legyen az összkép harmonikus és a keret tartsa egyben az ágyást

Hasznos TIPP: Ha faanyaggal dolgozunk, akkor egy nagyon fontos szabályt be kell tartanunk. Mivel élelmiszereket termelünk majd benne, nem szabad vegyszerrel kezelnünk a keretet, csak sima lenolajjal. Legalább egy nappal korábban le kell kenni, hogy az olaj be tudjon szívódni a fába. Miután ezt megtettük, ássuk be őket a talajba egyharmadáig.

 

3. Lépés – Legyünk előrelátóak

A magaságyásban lévő talaj szépen fel fog melegedni, amibe a furkáló kis vakondok és a pockok nagy örömmel fogják magukat belevetni és igen nagy bajt okoznak majd. Ezért előre kell gondolkozni és még mielőtt bármibe is belefognánk ezután, ássuk ki a talajt 20 cm mélyen és tegyünk nyúlhálót az ágyás aljára, így elkerülhetjük a bosszankodást és a szétrágott kis gyökereket.

 

4. Lépés – Rétegzés

Az öt rétegen belül legalulra kell, hogy kerüljön minden lassan lebomló, majd felülre a gyorsan lebomló anyag.

1.réteg

A legalsó, talajképző rétegbe 20 centiméter magasan kell a leglassabban lebomló anyagokat tennünk. Érdemes összegyűjteni a lehullott ágakat, a fák, bokrok metszéséből származó gallyakat és vesszőket, kukorica- és napraforgószárat. Ha nagyobb darabok is a kezünk közé akadtak, 5-10 centiméteresre aprítottuk őket, hogy könnyebben tudjuk tömöríteni a réteget. Végül tapossuk meg jól az egészet.

2.réteg

A második 20 centiméteres réteg a komposztálható kerti hulladékok összessége, például a kerti gazokat, a krumpli, bab és borsóhéjat használhatjuk fel. A szerves anyagok lassan elkezdenek korhadni, ami által széndioxid és hő keletkezik, ez pedig kedvez a növényeinknek. Próbáljunk minél többféle szerves hulladékot felhasználni, hogy minden növény megtalálja majd a fejlődéséhez szükséges tápanyagokat.

3.réteg

Gyűjtsük össze a lehullott leveleket és a lenyírt füvet is, hiszen ez alkotja a harmadik réteget, ugyancsak 20 centiméter vastagságban. Ha van rá lehetőségünk, egészítsük ki fenyőfa tűlevelével és fenyőkéreggel, amely megőrzi a talaj nedvességét és megakadályozza a gyomok kialakulását.

4.réteg

Ismét jött egy 20 centis érett komposztréteg, de ezúttal keverjük el istállótrágyával. Ez a réteg már olyan szerves anyagokból áll, amelyekből a növények gyökerei közvetlenül táplálkozhatnak.

5.réteg

Ez a felső, 20 cm vastagságú termőréteg, amelyet az ágyás helyéről az elején kiástunk. Ebbe nő a termesztett zöldségfélék gyökérzete. Ha ősszel készítjük el a magaságyást, akkor a földet egy kissé púposan rakjuk bele egészen a keret pereméig, hiszen a bomlás következtében az ágyás egy kicsit roskadni fog.

Ha a szemünk megakadna egy gilisztán, ne próbáljuk meg kihúzni a földből, mivel ez az apró állatka a talajunk termékenységét javítani fogja. Az őszi építés azért előnyösebb, mert a tavaszi magvetésig a talaj valamilyen szinten tömörödik, és így a lesüllyedt talajt friss földdel feltölthetjük.

A magaságyásnak sok pozitív oldala van, először is a beleültetett zöldségek és egyéb növények gondozása sokkal kényelmesebb az ágyásban, hiszen minden kéznél van, nem kell hajolgatnunk, hogy kigazoljuk a területet. Ezenkívül a gondosan kialakított rétegrend miatt sokkal jobb lesz a termésünk, mintha az ültetést egy az átlagos termőföldben végeztük volna el.

Tavasszal ismét visszatérünk egy újabb bloggal, ahol olvashattok majd az ágyásba ültethető zöldségfajtákról és fűszernövényekről, addig a talaj pihen és kellőképpen előkészül.

Sok sikert kívánunk mindenkinek a magaságyás építéséhez!

Kattints IDE, és fedezd fel kész magaságyásainkat!

 

Otthont formálunk •  Elmerülünk a designban  •  Szeretjük az egyediséget  •  Életet viszünk a kertbe


Fedezd fel a Kert és Otthon színes termékpalettáját öntöttvas, kert, lakberendezés, dekorációk és gyerek termékek világában! Varázsold el Te is magadat és szeretteidet öntöttvas kolompokkal, dekoratív lábtörlőkkel és egyéb öntöttvas kiegészítőinkkel! Az örömteli hangulat megteremtése a családnak most végtelenül egyszerű lehet kerti partik, piknikek, családi események tökéletes kivitelezésével, tűzrakóink, teraszfűtéseink, és egyéb grill eszközeink segítségével. Ugye te is szeretnél gondoskodni a környezetünkről? Mi sem egyszerűbb, mint kihelyezni a kertedbe néhány madáretetőt, madárházat valamint rovarhotelt. Gondozd és csinosítsd kerted minőségi, öko kerti eszközeinkkel! Az impozáns beltereidet stílusos virágtartó állvány, igényes lakástextil és különféle dekorációs elemek kiegészítésével tudod még hangulatosabbá tenni. Ha már csak a konyhád várakozik egy különleges átalakításra, bármely egyedi konyhai kiegészítőnkkel ez könnyen sikerülhet. Merülj el velünk a színvonalas holland kert- és lakáskiegészítők világában! Válogass sok ezer termékeink közül!