Blog

Az őszi és téli madáretetés titkai

Évi
Évi
2022.11.13 16:45
Az őszi és téli madáretetés titkai

Lassan beköszönt a hideg, sárgába borulnak a fák és szárnyas kis barátaink is nehezebben fognak élelemhez jutni, búvóhelyet találni maguknak. A fák nagy része idővel lehullajtja lombjait és a jeges széllel, a mínuszokkal szemben ők sem tudnak hová menekülni.

Alapvető tudnivalók a madáretetésről

Azok, akik a város szélén, esetleg nagyobb zöldterület közelében laknak több madárfajjal találkozhatnak, mint akik a belvárosban élnek. Persze ez nem zárja ki azt, hogy a városban lakók is gondoskodjanak a kismadarakról, hiszen sok etetőt fel lehet függeszteni erkélyekre is. Tehát nekik is legalább olyan fontos egész télen át gondoskodni a környék madarairól mint a vidéken élőknek. A madarak téli etetését már októberben el kell kezdeni, és csak májusban javasolt befejezni. Így a vadon élő madaraknak megteremthetjük azt a lehetőséget, hogy elegendő idejük legyen arra, hogy alkalmas etetőt találjanak és hozzá tudjanak ahhoz szokni, mielőtt a hűvös idő beköszönt.

Melyik a megfelelő eledel?

A táplálékkínálat lehetőleg illeszkedjen a környéken áttelelő madárfajok igényeihez. Az egyoldalú táplálkozást csak kevés madárfaj választja, viszont ezek a fajok idővel elszaporodhatnak. Tehát ha csak cinkéknek való eledel van kiszórva, más madárfajok nem találnak maguknak élelmet. A sokféle eledel biztosításával tehát hozzájárulhatunk a természetes faji egyensúly fenntartásához is.


Ősszel és télen különösen oda kell figyelni arra, hogy a szabadon élő madaraknak kihelyezett eledel zsírban gazdag legyen, sok energiát szolgáltasson. Az olajos magvak közül is törekedjünk a puhábbak adására, viszont ügyeljünk arra, hogy ne avasodjanak meg, megfelelő minőségűek legyenek. Például egy kőkeményre kiszáradt mogyoró még a kemény csőrű madarak számára is komoly kihívást jelent.

Kattints IDE és nézd meg eleségeinket!

Ezeket a szabályokat tartsd be az etetés közben

A téli etetőhelyet lehetőleg naponta fel kell tölteni. Ha például az etető erdő szélén lévő lakóhely közelében van és már októbertől fogva sok madár keresi fel, akkor a napi adagot nyugodt lelkiismerettel emelhetjük. Városi madáretetőknél, ahol a tapasztalatok szerint kevesebb madár fordul meg, ott kisebb mennyiség is elegendő. Alapvetően csak annyi táplálékot tegyünk ki, amennyi egy nap alatt elfogy.

A legtöbb madár gyorsan megszokja a táplálékforrást, és minden nap körülbelül azonos időben fog visszatérni, ezért igyekezzünk számukra minden nap biztosítani a megfelelő élelmet. Ha nincs még hó és kemény fagy, akkor az etető azonban akár napokig is árválkodhat.


Télen a madarak nagy energia szükséglete miatt az élelem hirtelen elmaradása legyengüléshez vagy kimerültséghez vezethet. A madarak így elpusztulhatnak az éhség vagy a hideg miatt. Éppen ezért különösen fontos, hogy ha elkezdtük, akkor rendszeresen etessük őket! 


A régi és átnedvesedett madáreledelt mindig érdemes eltávolítani, kitisztítani az etetőt, majd friss eledellel újra feltölteni, hiszen a megromlott étel az éhes madarak számára élvezhetetlen és káros is.

A madáretetőket ezenkívül tisztán is kell tartani. Segítsük őket azzal, hogy a piszkot és az ürülék maradványokat rendszeresen eltávolítjuk. Fontos, hogy a madarak ne vegyenek magukhoz szennyezett táplálékot. Egy nagy etető helyett az is beválik, ha több kisebb etetőt létesítünk, mert így kevésbé fenyeget az a veszély, hogy egy-egy beteg egyed megfertőzze madártársait.

Mi az, ami tilos az etetés során?

1. A madáretetőt lehetőleg ne bokor közelében helyezzük el, ott ugyanis a madaraknak esélyük sincs elmenekülni a bokorban lapuló macskák, nyestek vagy más, zsákmányra leső állatok elől.


2. Emberi ételmaradéknak sincs semmi keresnivalója a madáretetőben, főleg azért, mert olyan nemkívánatos állatokat vonzanának oda, mint a patkány.


3. A só tartalmú ételek, az ásványi olajok és zsírok, például a szalonna, valamint a pékáruk a honos madárfajok számára nem biztosítanak megfelelő táplálékot, sőt adott esetben károsak is lehetnek, tehát csakis madáreleséggel etessük a kismadarakat!

Kattints IDE és nézd meg az összes madáretetőnket!

Szomjas kismadárkák - Mikor itassuk őket?

Fagypont fölötti hőmérséklet esetén mindig szívesen isznak madaraink az itató helyeken. Ha van hó, akkor a kismadarak úgy csillapítják szomjukat, hogy valamennyi havat vesznek magukhoz, ezért télen nem célszerű ivási és fürdési lehetőséget biztosítani a számukra az etető körül, egyébként is percek alatt befagyna a víz. 


Ne feledkezzünk meg az ivóhelyek tisztántartásáról sem. A madárfajok elszaporodása az etető-, itató-és fürdetőhely körül különböző egészségügyi problémákat is felvethet, mert nő azoknak a fertőző betegségeknek a veszélye, amelyek a madarak számára súlyos következményekkel is járhatnak. Éppen ezért feltétlen ajánlatos ezeknek a telepített helyeknek a hetente, de legalább havonta egyszer történő tisztítása.

Kattints IDE és nézd meg az összes madáritatónkat!

Összességében a környékbeli madarainak számára hatalmas segítséget és biztonságot jelent, ha gondoskodunk róluk. Helyezzünk ki madáretetőket, eleségeket és itatókat és cserébe lenyűgöző látvánnyal hálálják meg nekünk. Lenyűgöző látványt biztosítanak számunkra, hiszen általuk mi is szinte eggyé válhatunk a természettel, amire valljuk be igen nagy szükségünk van ebben a rohanó világban. 

Köszönjük, ha rád is számíthatnak a kismadarak! 

Nézd meg itt és válogasd össze a szükséges termékeket:

Madáretetők
Madáritatók
Madáreleségek
Madárházak

 

Otthont formálunk •  Elmerülünk a designban  •  Szeretjük az egyediséget  •  Életet viszünk a kertbe


Fedezd fel a Kert és Otthon színes termékpalettáját öntöttvas, kert, lakberendezés, dekorációk és gyerek termékek világában! Varázsold el Te is magadat és szeretteidet öntöttvas kolompokkal, dekoratív lábtörlőkkel és egyéb öntöttvas kiegészítőinkkel! Az örömteli hangulat megteremtése a családnak most végtelenül egyszerű lehet kerti partik, piknikek, családi események tökéletes kivitelezésével, tűzrakóink, teraszfűtéseink, és egyéb grill eszközeink segítségével. Ugye te is szeretnél gondoskodni a környezetünkről? Mi sem egyszerűbb, mint kihelyezni a kertedbe néhány madáretetőt, madárházat valamint rovarhotelt. Gondozd és csinosítsd kerted minőségi, öko kerti eszközeinkkel! Az impozáns beltereidet stílusos virágtartó állvány, igényes lakástextil és különféle dekorációs elemek kiegészítésével tudod még hangulatosabbá tenni. Ha már csak a konyhád várakozik egy különleges átalakításra, bármely egyedi konyhai kiegészítőnkkel ez könnyen sikerülhet. Merülj el velünk a színvonalas holland kert- és lakáskiegészítők világában! Válogass sok ezer termékeink közül!