Blog

A leander tavaszi kiszoktatása, gondozása, metszése!

Évi
Évi
2023.10.15 17:54
A leander tavaszi kiszoktatása, gondozása, metszése!

A leander egy valódi mediterrán szépség, mely itthon is hatalmas népszerűségre tett szert. Lenyűgöző virágaival bármely teraszon és kertben igazi tengerparti  hangulatot teremt!

GURULÓS ALÁTÉTEK, VIRÁGLÁDÁK, VIRÁGTARTÓK ÉS KERTI SZERSZÁMOK, EZEKRE MIND SZÜKSÉGED LEHET!

Ez a csodás növény rajong a meleg, napos helyért, a tűző napsütésért – nem csoda, hogy a téli mínuszokat Magyarországon nem tudja sajnos átvészelni a szabadban. Ebben a cikkben arról lesz szó, hogy a leander teleltetése után mikor vigyük ki a leandert a kertbe, erkélyre, kell-e szoktatni a leandert a téli pihenő után a kinti léthez. Szóba kerül többek közt a leander tavaszi metszése, a leander tápozása, és arról is írunk, hogyan serkenthetjük a kert díszét másodvirágzásra.

MIKOR VIGYÜK KI A LEANDERT A SZABADBA?

Tavasszal a közösségi médián futó összes létező kertészcsoportban, fórumon végig söpör a kérdés: mikor lehet kivinni a leandert a kertbe, mikor lehet kitenni a teraszra, balkonra? Bár Magyarország délebbi területein sokan sikerrel teleltetik át a leandert a házfal mellett, másutt azonban akkor mehetünk biztosra, ha a fagyos idők elmúltáig nem tesszük ki a leandert a szabadba. Hogy egészen pontosan mikor tehetjük ki a leandert, arra nincs pontos naptári időpont. Április elején már foglalkozhatunk a gondolattal: ekkor már nem várható -5 fok alatti hőmérséklet, és napközben már rendszeresen eléri a 12-15 fokot, napsütéses, melegebb napokon már elkezdhetjük szoktatni a leandert a kinti léthez.

HOGYAN SZOKTASSUK KI A LEANDERT A TELELTETÉS UTÁN A SZABADBA?

A leandert kb. egy hónapon keresztül érdemes fokozatosan szoktatni a szabad levegőhöz. Kezdetben tedd félárnyékos, széltől védett helyre, és ha lehet, inkább a reggeli vagy a délutáni napsugarak érjék.  Éjszakára egészen addig tanácsos visszavinni a leandert, amíg rendszeresen 5 fok alá süllyed a hőmérséklet. Ha leanderünk kellőképpen megedződött és az időjárás is kegyes hozzánk, májusban már végleges, napsütéses helyre költöztethetjük kedvencünket.

NAGY SEGÍTSÉG A DÉZSÁS KERTI NÖVÉNYEK MOZGATÁSÁBAN A  GURULÓS VIRÁGLÁDA ÉS A GURULÓS ALÁTÉT

A hirtelen erős napsütés árthat a leandernek, ezért ha nem tudod délben átmozgatni árnyékosabb helyre, árnyékold egy napvitorlával. Jól fog jönni egy gurulós alátét is: fémből, öntöttvasból és fából is készülnek nagyon tetszetős darabok. Ha nem vagy biztos a cserép méretében, választhatsz állítható fém gurulós virágtartót is. Kültéren és beltéren is használhatod, és a gurulós cserépalátét méretét könnyűszerrel a virágcserép alsó átmérőjéhez igazítod. 

gurulós virágláda használata is nagyszerű megoldás kínálatunkban különböző méretű és stílusú virágládát találsz: a mi kedvencünk ez a rusztikus, vidékies stílusú virágláda, melyet kedved szerint átfesthetsz, csiszolhatsz, dekorálhatsz, és stílusosan oldhatod meg a nehezebb virágcserepek mozgatását.

A LEANDER TAVASZI METSZÉSE

Bár nyaralásaink alatt tapasztaltuk, hogy a leander a mediterrán éghajlati területeken mindenféle metszés nélkül is vígan elvan, és bőségesen ontja csodálatos virágait, itthon több okból is szükséges a leandert metszeni. Egyrészt a teleltetés miatt többnyire cserépben tartjuk a leandert, és a korlátozott hely ellenére a lehető legtöbb virágot szeretnénk a növényen látni.

Ha a teleltető helyiségben a leander egészségesen átvészelte a hidegebb időszakot, elég lehet minden második új hajtás harmadát visszavágni. Ha kompaktabb, tömörebb kialakításra törekszünk, felére is visszametszhetjük. Ezzel egyébként újabb oldalhajtások fejlesztésére buzdítjuk  leanderünket, így szép, bokros hatást érhetünk el. 

A METSZŐOLLÓ KARBANTARTÁSA UGYANOLYAN FONTOS, MINT MAGA A LEANDER METSZÉSE

A leander levelei lehullhatnak a teleltetés alatt, ez egy természetes folyamat. Azt azonban figyelni kell, hogy megjelennek-e új hajtások ezeken az ágakon: ha max. 1 hét múlva sincs mozgolódás, ezeket az ágakat éles metszőollóval ki kell vágni. Ha leanderünkön takácsatka fertőzés jeleit látjuk, vágjuk le a hajtást, mossuk le vízzel és kezeljük atkaölővel.

Fontos, hogy ha beteg növényt metszettünk, alaposan fertőtlenítsük a metszőollót alkohollal, esetleg hipóval, mielőtt egy másik növényt is megmetszünk.  Ügyeljünk kerti szerszámaink karbantartására: mindig éles, jó minőségű metszőollót használjunk növényeink ápolásához, és válasszunk olyan metszőollót, melynek  markolata is időtálló és nem csúszik. A bőr vagy fa markolattal készült metszőollók igazán stílusosak. Kedves ajándék lehet kertészkedő ismerőseinknek egy virágmintás, dekoratív metszőolló,rézzel bevont, acélból készült metszőolló pedig hosszú évekig szolgálhatja leandereink egészségét. Ha itt a nyár, az elszáradt virágokat is érdemes eltávolítani, ám legyünk óvatosak, mert a leander mindig két virágrügyet fejleszt egymás mellett!

A LEANDER MÉRGEZŐ: VISELJÜNK MINDIG KESZTYŰT A LEANDER ÁPOLÁSA KÖZBEN!

Nagyon fontos tisztában lenni azzal, hogy a gyönyörű leander minden része mérgező, emberre és állatra is. Mivel a növény gyökere, virágai, levelei, szárai, hajtásai is tartalmaznak mérgező alkaloidákat és glikozidokat, mindig viseljünk kesztyűt, ha a leanderrel foglalkozunk. Ne engedjük háziállatainkat sem a közelébe, és rendszeresen szedegessük össze a lehullott leveleket, virágokat is.

NÉHÁNY SZÓBAN A LEANDER TAVASZI ÖNTÖZÉSÉRŐL ÉS TÁPOZÁSÁRÓL

A teleltetés során minimális vizet kapott leandert nem csak a fényhez, az öntözéshez is fokozatosan kell hozzászoktatni. Tavasszal öntözzük mérsékelten, inkább többször és kisebb adagokban. Nyáron azonban sok vizet és tápanyagot fog igényelni a leander a megfelelő fejlődéshez és a dús virágzáshoz. Öntözzük reggel és a délutáni órákban is.  A túl hideg vízre és az öntözővíz hiányára levélvesztéssel, sárgulással reagál a leander, és a takácsatka is megtámadhatja a növényt. 

A gazdag virágzáshoz és a leander fejlődésének elősegítéséhez legjobb, ha tavasztól kéthetente az öntözővízbe lombtrágyát vegyítünk, májustól októberig pedig hetente tápoldatozzuk a növényt.

Reméljük, hogy ez a sok-sok információ a Te számodra is hasznos volt, és ezáltal hozzá tudunk járulni ahhoz, hogy szebbnél szebb leanderekkel díszítsd otthonodat. Szükséges eszközökért, kiegészítőkért pedig keresgélj webáruházunkban!

 

Otthont formálunk •  Elmerülünk a designban  •  Szeretjük az egyediséget  •  Életet viszünk a kertbe


Fedezd fel a Kert és Otthon színes termékpalettáját öntöttvas, kert, lakberendezés, dekorációk és gyerek termékek világában! Varázsold el Te is magadat és szeretteidet öntöttvas kolompokkal, dekoratív lábtörlőkkel és egyéb öntöttvas kiegészítőinkkel! Az örömteli hangulat megteremtése a családnak most végtelenül egyszerű lehet kerti partik, piknikek, családi események tökéletes kivitelezésével, tűzrakóink, teraszfűtéseink, és egyéb grill eszközeink segítségével. Ugye te is szeretnél gondoskodni a környezetünkről? Mi sem egyszerűbb, mint kihelyezni a kertedbe néhány madáretetőt, madárházat valamint rovarhotelt. Gondozd és csinosítsd kerted minőségi, öko kerti eszközeinkkel! Az impozáns beltereidet stílusos virágtartó állvány, igényes lakástextil és különféle dekorációs elemek kiegészítésével tudod még hangulatosabbá tenni. Ha már csak a konyhád várakozik egy különleges átalakításra, bármely egyedi konyhai kiegészítőnkkel ez könnyen sikerülhet. Merülj el velünk a színvonalas holland kert- és lakáskiegészítők világában! Válogass sok ezer termékeink közül!