Blog

Miért nélkülözhetetlen a kertedben az ágyásszegély?

Évi
Évi
2022.06.12 10:14
Miért nélkülözhetetlen a kertedben az ágyásszegély?

A megfelelő ágyásszegély kiválasztása nagy felelősség, hiszen jó esetben évekre választjuk kertünk díszeként. Ha te is a lehető legjobbat szeretnéd megszerezni, gondolkozz öntöttvasban!

Te is szeretnél gyönyörű, szabályos virágágyásokat, melyeket egyszerű karban tartani és gyönyörűen mutatnak benne a virágok, zöldségnövények?

Nekünk van egy egyszerű megoldásunk arra, hogy hogyan tudod te is kialakítani kerted kevés munkával, ugyanakkor nagyszerű eredménnyel!

Ágyásszegélyből hatalmas anyag- és stíluskészlet áll rendelkezésre, és sokszor hirtelen azt sem tudjuk, melyik lenne a legmegfelelőbb választás. Egy biztos: nem szeretnénk minden szezonban újra és újra felesleges kiadásokba bocsátkozni, valamint plusz munkát végezni azért, mert az előző évi szegélyek tönkrementek!

A műanyagból, téglából készült szegélyeket például a damilos fűnyíró vagy a fagy is veszélyezteti. Ezen kívül néhány típusú ágyásszegély akkor sem nyújt igazán szép látványt, ha csak pár centire emelkedik ki a földből; viszont ha teljesen a pázsit szintjén vannak, jóformán láthatatlanok. Ha tehát az a célunk, hogy ágyásszegélyeinkkel díszítsük is kertünket, erre alkalmas megoldást kell találnunk. De akkor mivel tudunk elérni egyszerre szép és praktikus összhatást?

ÖNTÖTTVAS ÁGYÁSSZEGÉLYEKKEL!

Milyen előnyei vannak az öntöttvas ágyásszegélyeknek?

►  mivel időtálló anyagból készülnek, ezért nem kell attól tartanunk, hogy évenként cserélnünk kell őket

►  stílusos megjelenést kölcsönöznek a kertnek színes virágokkal és a buja zöld növényzettel egyaránt

►  kicsit magasabban állnak ki a földből, ezért segíthetnek távol tartani kisebb állatokat, mint például a sünök, akik esetleg feltúrnák az ágyás egyes részeit

►  használatuk gyerekjáték!

Gyönyörű eredmény minimális munkával

Nem utolsó szempont, hogy az öntöttvasból készült ágyásszegélyek használata pofonegyszerű: jóformán semmilyen szaktudást és komolyabb előkészületet nem igényel!

Amire szükségünk lesz virágágyásunk kialakításához:

► egy szabad, napos délután

► megfelelő mennyiségű ágyásszegély: mérjük le pontosan, milyen hosszan szeretnénk szegélyezni a területet!

► esetleg egy kisebb kerti lapát, gereblye, ha véletlenül szükség lenne a kész ágyás körüli föld elegyengetésére

Ha ezek megvannak, nincs más dolgunk, mint egyenes vonalban, a kívánt szegélyek mentén a fölbe szúrni az ágyásszegélyeket – ez nem nehéz feladat az öntöttvas szegélyek kialakításának köszönhetően.

Ha magukat a virágágyásban lévő virágokat, növényeket már előzetesen rendbe tettük, az ágyásszegélyek leszúrásával gyakorlatilag készen is vagyunk az egész munkával. 

Az elemek könnyen kapcsolódnak egymáshoz, így az ágyás sarkai sem jelentenek akadályt

Nincs vele további teendő!

Az öntöttvas ágyásszegélyek ezek után sok törődést nem igényelnek. Ha esetleg egy nagyobb zápor után mégis felverődne rájuk valamennyi kerti virágföld, egy gyors vízsugárral könnyen lemoshatóak. Ha tehát eddig tanácstalan voltál, hogy milyen ágyásszegélyt válassz, érdemes elgondolkoznod ezen az egyszerű megoldáson!

Extra előny! 

A szegélyek lerakása után, ha nem vagy elégedett az ágyások pozíciójával, esetleg ha a kertben átépítési munkálatok kezdődnének, nagyon egyszerű felszedni, majd később, máshová újra lerakni őket. Felszedésük után nem maradnak nagyobb, betemetésre váró lyukak a talajban.

Nyugodtan kísérletezzünk hát az öntöttvas ágyásszegélyekkel, hiszen ezekkel nem tudunk végzetes hibát elkövetni! Biztosak lehetünk benne, hogy a munka gyors, a végeredmény pedig szemet gyönyörködtető lesz!

Nem árt tudni azonban, hogy az idő elteltével az öntöttvas felülete változni fog. Mivel folyamatos környezeti hatások érik, egyre antikosabb, patinásabb felületet kap, a vas sajátságos tulajdonságai miatt. Ezzel nagyon különleges, rusztikus látványt fog nyújtani, akár egy régi kastélykert évszázados berendezései!

Persze, ha később meggondolnánk magunkat, bármikor könnyedén lefesthetjük öntöttvas ágyásszegélyeinket. Szerintünk viszont pont kezeletlenül, az idő múlásával tudja az öntöttvas kibontakoztatni azt a varázslatos, romantikus báját, amiért imádjuk!

+1 tipp

Amennyiben Te is az öntöttvas szerelmesévé válsz, ahogyan mi is, dekoráld otthonod további kerti kiegészítőkkel és lakberendezési termékekkel, így maximális lesz az összhang!

Keress további különleges darabokat is webáruházunkban!

Otthont formálunk •  Elmerülünk a designban  •  Szeretjük az egyediséget  •  Életet viszünk a kertbe


Fedezd fel a Kert és Otthon színes termékpalettáját öntöttvas, kert, lakberendezés, dekorációk és gyerek termékek világában! Varázsold el Te is magadat és szeretteidet öntöttvas kolompokkal, dekoratív lábtörlőkkel és egyéb öntöttvas kiegészítőinkkel! Az örömteli hangulat megteremtése a családnak most végtelenül egyszerű lehet kerti partik, piknikek, családi események tökéletes kivitelezésével, tűzrakóink, teraszfűtéseink, és egyéb grill eszközeink segítségével. Ugye te is szeretnél gondoskodni a környezetünkről? Mi sem egyszerűbb, mint kihelyezni a kertedbe néhány madáretetőt, madárházat valamint rovarhotelt. Gondozd és csinosítsd kerted minőségi, öko kerti eszközeinkkel! Az impozáns beltereidet stílusos virágtartó állvány, igényes lakástextil és különféle dekorációs elemek kiegészítésével tudod még hangulatosabbá tenni. Ha már csak a konyhád várakozik egy különleges átalakításra, bármely egyedi konyhai kiegészítőnkkel ez könnyen sikerülhet. Merülj el velünk a színvonalas holland kert- és lakáskiegészítők világában! Válogass sok ezer termékeink közül!