Blog

10 érdekes tény és furcsaság a teázással kapcsolatban

Évi
Évi
2023.04.23 17:36
10 érdekes tény és furcsaság a teázással kapcsolatban

Ha egyszer meghívást kapnál az angol királynőhöz, jobb ha tudod, hogy teázás közben tiltólistán vannak a következő mozdulatok...

Tények és furcsaságok a teázással kapcsolatban

 

1. Teázás az angol királynővel

Ha egyszer meghívást kapnál az angol királynőhöz, jobb ha tudod, hogy teázás közben tiltólistán vannak a következő mozdulatok:

- úgy kavarni a teát, hogy a kanál a csésze oldalához ér és zajt csap

- ha a kanalat a csészében hagyod

- nem csaphat zajt a csészealjra tett kanál

- ha a kilöttyent teát a szalvétával itatod fel

 

2. Antioxidánsok

Tudtad, hogy a fekete tea előállításakor a tealevelek elveszítik az antioxidánsok nagy részét? Ez az oxidációs folyamatnak köszönhető, viszont ízük karakteresebbé válik. A zöld tea ennek pont az ellentéte, mivel készítésekor az oxidációs folyamat rövid, így az antioxidáns összetevők mind maradnak a tealevelekben. 

 

 

3. Méreg a teákban

Indiai és iráni uralkodók körében terjedt el korábban egy hiedelem, miszerint a kínai porcelán színe megváltozik, ha a benne lévő teába valaki mérget kevert.

 

4. Az ötórai tea nem is a teáról szól

Régebben a tea igazi luxuscikknek számított, rendkívül magas ára volt, amit csak az uralkodó osztály tagjai tudtak megfizetni. A délutáni teázást a bedfordi Anna hercegnőnek köszönhetjük, aki szerint túl hosszú volt az ebéd és a vacsora között eltelt idő. Viszont valójában ez nem is a teázásról, hanem a tea mellé felszolgált brit aprósüteményekről, tortácskákról és édes pogácsákról szólt.

 

 

5. Miért kell szűrt vizet használni a teához?

A szűretlen víz, csapvíz nagyban befolyásolja a tea ízét, hiszen tartalmazhat oldott nehézfémeket, klórt, melyek teljesen elviszik a tea ízét egy másik irányba.

 

6. El tudod képzelni a teát sós vajjal?

Amíg mi általában mézzel vagy citrommal isszuk a teát, addig Tibetben sós jakvajat kapsz bele. Ez a tradicionális tibeti po cha, amely fekete teából készül tej, só, jakvaj hozzáadásával. Kipróbálnád?

 

 

7. A kínai orvosság

Tudtad, hogy először Kínában csak orvosságként volt ismert a tea? A teáról azt tartották, hogy meghosszabbítja az életet, tiszta marad tőle a szellemünk és nem leszünk fáradtak.

 

8. Te mennyit fizetnél a világ legdrágább teájáért?

A világ legdrágább teafajtája a kínai Da-Hong Pao tea, amelyért egyszer egy gyűjtő 28 ezer dollárt fizetett ki csupán 20 grammért. Ez forintba átszámolva azt jelenti, hogy egy filter tea 525 ezer forintba került volna. Szinte hihetetlen, nem igaz? A Da-Hong Pao tea volt a kínai császárok gyógyteája, ami Kínában nemzeti kincsnek számít. Ezt a teafajtát szigorúan őrzik, a kínai kormány nagy ritkán csak hírességeknek, tudósoknak, külföldi állami vezetőknek szokta ajándékozni.

 

9. Buborékos tea

A Tajvanon felszolgált tea számodra is idegennek tűnhet. A megfőtt teát jegesen tálalják tejporral vagy sűrített tejjel. Az ital tökéletes összekeveréséhez alaposan fel kellett rázni a teát a sziruppal, így a tea tetején buborékok keletkeztek, és innen nevezték el az italt bubble tea-nek.

 

 

10. Ismerősen hangzik a Twinings márka?

A legrégebbi európai teaház a mai napig működik! 1717-ben Thomas Twinings nyitotta meg az Arany Oroszlán nevű világhírű teázót Londonban, róla nevezték el a Twinings márkát.

 

Ha Te is imádod a teákat, akkor készítsd el saját teafüveidet. Nézd meg a növényszárításhoz használt termékeinket, amelyeket akár ajándékba is vihetsz minden alkalomra.

 Kattints IDE, és nézd meg!

 

Otthont formálunk •  Elmerülünk a designban  •  Szeretjük az egyediséget  •  Életet viszünk a kertbe


Fedezd fel a Kert és Otthon színes termékpalettáját öntöttvas, kert, lakberendezés, dekorációk és gyerek termékek világában! Varázsold el Te is magadat és szeretteidet öntöttvas kolompokkal, dekoratív lábtörlőkkel és egyéb öntöttvas kiegészítőinkkel! Az örömteli hangulat megteremtése a családnak most végtelenül egyszerű lehet kerti partik, piknikek, családi események tökéletes kivitelezésével, tűzrakóink, teraszfűtéseink, és egyéb grill eszközeink segítségével. Ugye te is szeretnél gondoskodni a környezetünkről? Mi sem egyszerűbb, mint kihelyezni a kertedbe néhány madáretetőt, madárházat valamint rovarhotelt. Gondozd és csinosítsd kerted minőségi, öko kerti eszközeinkkel! Az impozáns beltereidet stílusos virágtartó állvány, igényes lakástextil és különféle dekorációs elemek kiegészítésével tudod még hangulatosabbá tenni. Ha már csak a konyhád várakozik egy különleges átalakításra, bármely egyedi konyhai kiegészítőnkkel ez könnyen sikerülhet. Merülj el velünk a színvonalas holland kert- és lakáskiegészítők világában! Válogass sok ezer termékeink közül!