2. rész - Az ültetés aranyszabályai

Ha már készen van a magaságyásod és az előző blogban leírt rétegzési szabályokat is betartottad, akkor itt az idő gondolkozni a beleültethető növényeken.

Érdemes írni egy listát a kedvenc ételeitekről, amiket otthon készítesz, a zöldségekről, amiket szívesen fogyaszt a család és a rendszeresen használt fűszerekről, így igényiteknek megfelelően rendezheted be az ágyást. Majdnem minden háztartásban kedvelt a snidling, a paradicsom, a limonádéhoz elengedhetetlen menta és a bazsalikom, de közkedvelt a folyton termő eper, a rukkola és a spenót is.

A kiválasztott növényeknél hasznos utánanézni a növénypárosításnak, hiszen a hasonló vízigényű és napigényűeket kell egymás mellé ültetni, hogy ne vívjanak egymással konkurenciát, ne szívják el egymástól a tápanyagokat.

 

Hasznos tippek az ültetéshez

Az ültetésnél is vannak aranyszabályok. Egy ágyáson belül nem szabad csak ugyanazt a fajta zöldséget termeszteni, mivel az kedvez a kártevőknek. Az összemixelt zöldségfélék egymás kártevőit elűzik és olyan tápanyaggal töltik meg a földet, amely szomszédjának jót tesz és a fejlődését elősegíti. Ha rosszul választod meg a növényeket, akkor elszívhatják egymás elől a tápanyagot és fejlődésük lelassul.

Figyelj a vízigényre! Kevesebb vízigényű zöldséget nem szabad a nagy vízigényűekkel összeültetni. Jó párosítás például a cukkini, az uborka és a paprika. Nézd meg, hol éri a legtöbb napsütés az ágyást és oda ültess paradicsomot, paprikát.

Vizsgáld meg, a növények mekkora helyet fognak majd igényelni, ha megnőnek! A cukkininak például a napfény mellett szüksége van a nagy helyre is, ezért érdemes az ágyás szélére ültetni, így szépen ki tud futni az ágyásból.

Ha a paradicsomot vagy a babot szeretnéd felfuttatni, vigyázz arra, hogy mennyire fogja árnyékolni az ágyásban lévő többi növényt! Az ágyások szélére kerülhet mindenféle fűszernövény, levendula, bazsalikom, rozmaring vagy fokhagyma is.

A fűszernövények, amíg nem fejlődnek ki, addig figyelj rá, hogy a talaj mindig legyen nedves, majd ha már szépen növöget, akkor vegyél vissza a locsolásból és csak mérsékelten öntözd őket. Légy türelmes, nem szabad az első 5 centis fűszereket letépkedni, bármennyire is vonzónak tűnnek. Ha már erős a lombja a növénynek, és erőteljes a színe, akkor indulhat a főzés és a növényszárítás. Ne felejtsd el rendszeresen visszavágni őket, mivel ez is serkenti a növekedést.

A magaságyásnak rendkívül sok pozitívuma van

A saját termesztésű zöldségek lédúsak, ízletesek. A Kert és Otthonbolt webshopjában értékesített ágyások közül a kisebbeket akár a teraszokra, erkélyekre is ki lehet helyezni. Jó érzés lesz saját, vegyszermentes és friss fűszernövényekkel megszórni az ételt, készíthetsz zöldségkrémeket és friss eperrel díszítheted a tortát. Gondolj a téli teázásokra, szárítsd meg a leszedett gyógynövényeket! Legyen saját szárított teakeveréked, amelyet még ajándékba is vihetsz szeretteidnek.

Nézd meg magaságyásainkat és palántázással kapcsolatos kiegészítőinket!

 

 

Vissza
;